Nord- og sørkoreanske skip i kamp

Krigsskip fra Sør- og Nord-Korea var i morges i kamp med hverandre i Gulehavet, og et nordkoreansk skip ble senket. Et forsøk på å forhandle om striden mislyktes og Nord-Korea krever nå en unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 20 minutter ble det skutt med tungt skyts. Begge lands nyhetsbyråer bekreftet senere at en nordkoreansk torpedobåt hadde sunket og sørkoreanerne hevdet dessuten at en annen båt var i fred med å synke. Flere andre nordkoreanske båter skal ha fått store skader, men det ble ikke meldt om personskader.

Begge land hevder at nabolandets krigsskip befant seg inne i deres eget territorialfarvann. Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA sa at «fienden gikk inn med 12 skip» i deres farvann. Nord beskyldte Sør for å drive landene til randen av krig, og krevde en unnskyldning.

Resultatløst

Generaler fra den sørkoreanske hæren UNC, som støttes av USA, møtte sine nordkoreanske motstandere til en 90 minutter lang samtale i FNs «forhandlingslandsby» Panmunjom på grensa mellom de to statene i dag, men møtet ble avsluttet uten at partene var blitt enige om noe.

I Sør-Korea ble episoden i Gulehavet møtt med et skuldertrekk i befolkningen.

- Dette skjer hele tida uten at vi får vite om det. Det er bare nok en episode mellom to bitre rivaler, sa en 36-årig farmasøyt.

De to koreanske statene er teknisk sett fortsatt i krig med hverandre fordi det etter Korea-krigen fra 1950 til 1953 bare ble inngått en våpenhvile.

Kort tid etter episoden i Gulehavet satte Sør-Korea alle sine militære styrker i høyeste alarmberedskap. President Kim Dae-Jung avbrøt sitt toppmøte med Singapores statsminister Goh Chok Tong for å ta seg av krisen.

Nord-Koreas krigsflåte har rundt 413 høyhastighetsbåter, blant dem rundt 200 torpedobåter, som utgjør et stor trussel mot Sør-Koreas sikkerhet, mener militære eksperter og talsmenn i Sør-Korea. Torpedobåten som sank i dag var enten en Sovjetbygd P-6 eller en ombygd Sinhung-klasse.

(NTB-Reuters-AFP)