Nord-Afrika og Midtøsten kan bli ubeboelig. Forskere venter masseutvandring

Kan bli uutholdelig varmt på grunn av klimaforandringer.

FLYKTER: Flyktninger løper mot den østerrikske grensa fra Ungarn i fjor høst. Slår forskernes prognoser til, vil vi i framtida se bølger av mennesker på flukt fra Nord-Afrika og Midtøsten - ikke fra krig, men fra utålelige temperaturer. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB Scanpix
FLYKTER: Flyktninger løper mot den østerrikske grensa fra Ungarn i fjor høst. Slår forskernes prognoser til, vil vi i framtida se bølger av mennesker på flukt fra Nord-Afrika og Midtøsten - ikke fra krig, men fra utålelige temperaturer. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Innen få tiår kan det bli så varmt i Nord-Afrika og Midtøsten at det blir ubeboelig der. Følgen blir masseutvandring, skriver forskningsinstituttet Max-Planck-Institut für Chemie i Mainz, som står bak en ny forskningsrapport sammen med kypriotiske kolleger fra Cyprus Institute i Nicosia.

- I framtida kan klimaet i store deler av Midtøsten og Nord-Afrika endre seg på en slik måte at selve beboernes eksistens er i fare, sier forskningsleder Jos Lelieveld, som innehar stillinger ved begge instituttene.

Hetebølger og sandstormer Lelieveld beskriver hvordan det varmere klimaet vil gå ut over miljøet og folks helse.

- Forlengede hetebølger og sandstormer kan gjøre noen regioner ubeboelige. Det vil med sikkerhet bidra til presset for å utvandre, sier professoren.

Over 500 millioner mennesker bor i det aktuelle området, som allerede har svært varme somrer. Allerede merkes klimaforandringene; antallet svært varme dager er fordoblet siden 1970.

FN har som mål at den globale temperaturen ikke må overstige 2 grader over normalen i forindustriell tid (definert som 1850). Forskningsrapporten viser at dersom denne grensen brytes, vil sommertemperaturen i Nord-Afrika og Midtøsten stige med det dobbelte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer