FORBYR ABORT:  Den «norske» delstaten Nord-Dakota har nå vedtatt nye abortlover. Loven forbyr i praksis abort. Her demonstrerer abortmotstandere utenfor delstatens eneste abortklinikk - Red River Womens's Clinic i Fargo.. Foto: Nick Carlsonm, AP Photo/The Forum
FORBYR ABORT: Den «norske» delstaten Nord-Dakota har nå vedtatt nye abortlover. Loven forbyr i praksis abort. Her demonstrerer abortmotstandere utenfor delstatens eneste abortklinikk - Red River Womens's Clinic i Fargo.. Foto: Nick Carlsonm, AP Photo/The ForumVis mer

Nord-Dakota innfører USAs strengeste abortlov

Guvernør Jack Dalrymple i «norske» Nord-Dakota har innført en ny abortlov - som mer eller mindre forbyr alle aborter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kanskje norskeste av alle amerikanske delstater Nord-Dakota har nå fått USAs strengeste abortlover.

Den republikanske guvernøren Jack Dalrymple skrev i går under loven som mer eller mindre forbyr alla former for abort.

Nord-Dakotas nye abortlov utfordrer høyesterett i USA sitt vedtak fra 1973, hvor abort ble lovlig.

Totalforbud
Den konservative guvernøren, Jack Dalrymple, underskrev tirsdag den kontroversielle loven. Den nye loven forbyr aborter når det er mulig å høre hjertelyden til et foster - hjertelyden kan høres fra fosteret er seks uker gammelt.

I den nye loven som er iverksatt i Nord-Dakota er det også forbud mot å ta abort på grunn av genetiske årsaker. Den nye strenge abortloven godtar heller ikke unntak for incest, voldtekt eller når kvinnens liv er i fare.

Den nye abortloven i Nord-Dakota er de strengeste abortlovene i USA, og blir sett på som en direkte utfordring av Høyesteretts vedtak fra 1973  - den såkalte Roe mot Wade-saken, hvor den ble USAs høyeste domstol slo fast at abort var lovlig.

Risikerer fengsel
- Selv om det er usikkert om vår nye abortlov overlever en behandling av domstolen, er vår delstats nye abortlov et forsøk på å utfordre USAs abortlover, uttalte guvernør Jack Dalrymple etter at han hadde underskrevet Nord-Dakotas nye abortlov.

Abortklinikken Red River Women's clinic i Nord-Dakotas største by Fargo er omstridt og det eneste stedet i Nord-Dakota kvinner har mulighet til å få utført abort.. Abortmotstandere har i mange år forsøkt å få stengt klinikken.

- Denne nye loven er ekstrem og strider mot vår konstitusjon, sier klinikksjef Tammie Kroenaker ved abortklinikken i Fargo til nyhetsbyrået Ap.

Hvis ikke domstolene setter loven til side, vil leger som utfører abort risikere fem års fengsel og bøter på 5000 dollar.

ABORT-MOTSTANDER:  Guvernør Jack Dalrymple i Nord-Dakota
ABORT-MOTSTANDER: Guvernør Jack Dalrymple i Nord-Dakota Vis mer