Nord-Irland fikk egen regjering

Ved midnatt fikk Nord-Irland selvstyre igjen, 27 år etter at britene overtok styret fra London. Nå står og faller framgangen på IRA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irske selvstyreloven ble vedtatt av det engelske parlamentet i går kveld, og ved midnatt fikk Nord-Irland selvstyre innenfor rammene av den britiske stat. Nord-Irland får en egen regjering, som skal bestå av både katolikker og protestanter.

Det er første gang siden 1972, da den britiske statsministeren Edward Heath flyttet makta til London, at Nord-Irland har sin egen regjering. Men det neste steget i fredsprosessen kan bli det vanskeligste. Flere av medlemmene i den irske republikanske armé (IRA) er misfornøyde med avtalen. De mener at selvstyre innenfor britiske rammer ikke er nok til å stoppe kampen for eget herredømme.

- Vi kommer til å møte mange vanskeligheter langs veien, men jeg tror vi har tatt et enormt steg, sier englands statsminister Tony Blair.

Mandag ble den tidligere kommandanten for den irske republikanske armé (IRA), Martin McGuinness, valgt inn i den nye irske samlingsregjeringen. Han har allerede begynt å jobbe for at IRA skal oppløses.

Etter planen skal IRA begynne å levere inn våpnene sine innen februar år 2000, og alle våpen skal være innlevert innen mai.

MYE GJENSTÅR: Englands statsminister Tony Blair tror prosessen vil bli vanskelig.