Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Irland-forhandlere tar «tenkepause»

Partiene i Nord-Irland tok ti dag pause i forhandlingene om en lokal regjering fram til 13. april. Men utsettelsen er bare en kort tenkepause for partiene, sa statsminister Tony Blair i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at partiene endelig blitt enige om en vei utenom uenighetene som har rådet det siste halvåret, og trolig er det bare et spørsmål om timing som er årsak til at nok en deadline kommer og går uten at en regjering er blitt dannet. Fristen var opprinnelig 31. oktober. Først ble den utsatt til 10. mars, og så til langfredag 2. april - årsjubileet for den historiske fredsavtalen.

Blir enige

Uenigheten dreier seg om innlevering av våpen. Det største unionistiske partiet, Ulster Unionistparti (UUP), har til nå nektet å danne regjering sammen med IRAs politiske fløy Sinn Fein før IRA har begynt å levere inn våpen. Sinn Fein har hele tiden hevdet at våpeninnlevering ikke er en betingelse for å danne regjering.

Tony Blair sier både den irske og den britiske regjeringen nå er overbevist om at de vil oppnå full enighet om forslaget som foreligger. Avtaleforslaget inneholder konkrete tidsfrister for overføring av makt til den nye forsamlingen og regjeringen, og fastsetter at innlevering av våpen må skje innen en måned etter at regjeringen er dannet.

Frustrert

Sinn Feins leder Gerry Adams var moderat i sin begeistring da forhandlingene ble avsluttet torsdag. I en skriftlig erklæring heter det at de er både «skuffet og frustrert over at nok en deadline er passert, og over at deres demokratiske mandater og krav er blitt ignorert». Likevel har de godtatt den nye utsettelsen.

- Prisen vi må betale for varig fred er at vi er nødt til å prøve alle utveier, sier Adams.

Han gjør det samtidig klart at partiet ikke vil oppfylle unionistenes krav om avvæpning før regjeringen blir dannet.

Dermed er det klart at både Sinn Fein og UUP fremdeles står hardt på sitt, men at forhandlingene likevel må ha resultert i et kompromiss der ingen av dem føler at de taper ansikt. Selv den svært hardnakkede UUP-lederen, David Trimble, sier avtaleforslaget har potensial til å løse de store problemene.

Takket partene

Både Tony Blair og Irlands statsminister Bertie Ahern ga klart uttrykk for at de var svært optimistiske, og takket partene for den positive holdningen de har vist gjennom de intense forhandlingene denne uken.

- Nå har vi kommet over de siste hindrene, sa Ahern.

Den lokale regjeringen skal befolkes av politikere på begge sider av den ideologiske kløften i provinsen, basert på forholdstallene i den folkevalgte forsamlingen.

(NTB)