Nord-Irlands førsteminister tapte sete

Kraftig svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson er kraftig svekket etter at han torsdag tapte sitt sete i Underhuset.

Robinson, som også er partileder for det ytterliggående unionistpartiet DUP, tapte sitt sete i Belfast East til Naomi Long fra Alliance-partiet.

Peter Robinson måtte tidligere i år ta seg en pause som førsteminister som følge av konas utroskap og finansielle krumspring. Nå har tydeligvis velgerne straffet ham. Tilbakegangen i stemmer fra valget i 2005 er på nesten 20 prosent.

Skuffet

En meget skuffet Robinson avviste rett etter at valgresultatet var klart at han vil gå av som førsteminister.

- Jeg vet at det er mange som trekker sine egne konklusjoner av dette valgresultatet, men jeg har en jobb å gjøre, og vil fortsette med den, sa Robinson.

Men det er likevel ikke sikkert Robinson blir sittende som partileder og førsteminister.

- Dersom Robinson taper sitt sete i Underhuset, må han gå av som partileder, sa professor og valgekspert Rick Wilford ved Queens-universitetet i Belfast til NTB før valget.

Etter valget i 2005 mistet fredsprisvinner David Trimble fra unionistpartiet UUP sitt sete i Underhuset, og det førte til at han dagen etter valget gikk av som partileder.

Støttepartier

Nord-Irland velger 18 representanter til Underhuset. Det største partiet er Peter Robinsons DUP, mens Sinn Féin er størst på republikansk side.

De nordirske representantene kan spille en avgjørende rolle når Labour eller De konservative skal danne ny regjering. Unionistene kan bli viktige støttespillere for David Cameron.

Avgjørende for maktbalansen kan også republikanske Sinn Féins seter bli. Partiet nekter å sverge troskap til dronningen og deres representanter (fem ved forrige valg) har derfor ikke stemmerett i Parlamentet.

(NTB)