SAMLES I SORGEN: Politikere og folk samles i sorgen over det tragiske angrepet som tok livet av to soldater ved en militærbase i Nord-Irland. (AP Photo/Peter Morrison)
SAMLES I SORGEN: Politikere og folk samles i sorgen over det tragiske angrepet som tok livet av to soldater ved en militærbase i Nord-Irland. (AP Photo/Peter Morrison)Vis mer

Nord-irske politikere samles med et felles mål

- Krigen er over, sier tidligere IRA-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sinn Fein støtter Ulster Unionist Party, og ønsker snarlig arrestasjon av gjerningsmennene bak angrepet på militærbasen i Massareene.

To soldater ble drept og fire skadd da medlemmer fra Real IRA skjøt mot soldater og sivile utenfor militærbasen.

Alle parter fordømmer angrepet
Nord-Irland er en nasjon i sjokk, og arge motstandere i politikken samles nå for å finne gjerningsmennene og stille de for retten.

Real IRA er samme gruppering som i 1998 stod bak bombingen i Omagh, da mistet 29 mennesker livet.

Republikanere, unionister, katolikker og protestanter går alle sammen og fordømmer angrepet.

Martin McGuinnes er Nord-Irlands viseførsteminister og tidligere IRA-leder, han går nå ut og ber Real IRA stoppe sine angrep.

-Jeg var selv medlem av IRA, men den krigen over. De som er ansvarlige for gårsdagens angrep vil starte en krig som er over for lenge siden. Vel, jeg vil nekte dem i det, sier McGuinnes i en uttalelse.

Angrepet fungerte mot sin hensikt
Sinn Fein blir ofte beskrevet som den politiske fløyen av IRA, og leder av partiet Gerry Adams sier i en pressemelding at Real IRA har ingen støtte. Han ber også partiets medlemmer støtte politiet i deres etterforskning.

- Angrepet var rettet mot fredsprosessen. Det var feil og fungerte mot sin hensikt, sa Adams.

Leder for Democratic Unionist Party og Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson ber innstendig om ingen ubetenksomme handlinger.

- Jeg må be alle de som er sinte og frustrerte der ute om å tenke seg om — dette er politiets og myndighetene sin sak, og vi må overlate dette til dem, sier Robinson som håper å unngå hevnaksjoner.

Lokale menn kan stå bak
Politiet og MI5 har nå begynt en omfattende etterforskning, alibiene til over 200 kjente ytterliggående republikanere skal undersøkes.

MI5 tror et dusintall personer kan ha vært direkte involvert i angrepet mot militærbasen. De mener også at det kan være gruppering av lokale menn i området som står bak.

Det er South Antrim-delen av Real IRA som har tatt på seg ansvaret for soldatlikvideringen.