Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Jylland handelsrute for hasj til Norge

Landeveiene nord på Jylland er blitt en handelsrute for hasj, og mye av hasjen havner i Norge. Danske lastebilsjåfører kjører hasj på oppdrag fra lokale MC-gjenger, skriver avisa Nordjyske Stiftstidende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Michael Svane i lastebileierforeningen DTL bekrefter at det er tette forbindelser mellom sjåfører, langere og rockere, som danskene kaller MC-gjengene. Han tror rockerne har tatt direkte kontroll over flere selskaper som driver lastebiltransport.

Norsk politi mener ifølge nyhetsbyrået Ritzau at minst en tredel av den hasjen som smugles inn i Norge, kommer via Nord-Jylland.

- Det er selvfølgelig vanskelig å komme med nøyaktige tall, men vi har grunnlag for å mene minst en tredel, sier politiavdelingssjef Øivind Nordgaren i Oslo.

Bekymret

Michael Svane er svært bekymret over situasjonen, og sier det smugles mer hasj med danske lastebiler enn folk flest tror.

- Vi vil ta kontakt med Rigspolitiet for å drøfte hva som kan gjøres for å komme rockerne i lastebilbransjen til livs, og vi ønsker politiske signaler om at politiet skal prioritere kampen mot rockernes og lastebilnæringens narkotrafikk, sier han.

Narkotikatrafikken mellom Nord-Jylland og Norge skal hvert år omfatte kilovis med hasj til en gateverdi av mange millioner kroner. Det kan være store penger å tjene på slik smugling, for ifølge kilder i dansk politi blir det i Danmark år om annet omsatt hasj for rundt en milliard kroner, skrev Nordjyske Stiftstidende i helgen.

I Norge er markedet mindre, men prisen på hasj betydelig høyere, slik at fortjenesten også blir høyere. Det er en av grunnene til at trafikken med hasj langs landeveiene i Nord-Jylland har vokst seg så stor, ifølge avisa.

Beslag

Noe av hasjen har trolig passert den tysk-danske grensen sør på Jylland, før den finner veien videre mot nord. Tyske tollere beslaglegger ifølge statistikk som ble lagt fram i forrige uke stadig mer narkotika, mens beslagene av sigaretter går ned. Dette er resultatet av en bevisst endring i tollernes strategi, skriver nyhetsbyrået DPA.

Organiserte kriminelle finner det tydeligvis ikke lenger lønnsomt å smugle sigaretter inn i Danmark, sier talsmenn for tollvesenet. Det kan være en av årsaken til at de i stedet satser på hasj - hasj som kanskje til slutt havner i Norge.

Men tollerne finner også stadig større mengder valuta, først og fremst euro. Her dreier det seg om svarte penger som transporteres over landegrensene for å «vaskes» slik at de blir umulig å oppspore, sier talsmennene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling