PROPAGANDABALLONGER: Nord-Korea mener disse ballongene, som sørkoreanske aktivister har planer om å sende over grensa, er en krigserklæring. Dette bildet er tatt i oktober i fjor, hvor aktivister sende ballonger over grensa som Nord-Korea skjøt ned. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon
PROPAGANDABALLONGER: Nord-Korea mener disse ballongene, som sørkoreanske aktivister har planer om å sende over grensa, er en krigserklæring. Dette bildet er tatt i oktober i fjor, hvor aktivister sende ballonger over grensa som Nord-Korea skjøt ned. Foto: AP Photo/Ahn Young-joonVis mer

Nord-Korea: - Å sende luftballonger fylt med «The Interview» over grensa er en krigserklæring

Sør-Korea: - En del av folkets ytringsfrihet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først militærøvelser og trusler om atomkrig, nå luftballonger.

Isfronten mellom Nord-Korea og Sør-Korea forsterkes, og retorikken mellom de to erkefiendene er ikke blitt mildere den siste tiden.

Søndag truet det nordkoreanske militæret å sprenge luftballongene som sørkoreanske aktivister har planer om å sende over grensa, ifølge sørkoreanske The Korea Herald.

Nordkoreanske myndigheter uttalte at å sende luftballongene over grensen vil innebære en alvorlig politisk motivert provokasjon, og at det i realiteten vil innebære en krigserklæring, ifølge Pyongyangs offisielle nyhetsbyrå, Korean Central News Agency.

Aktivistene har planer om å fyre opp luftballongene rundt 26. mars.

Parodi av Nord-Korea Luftballongene skal inneholde 10 000 DVDer med den satiriske Hollywood-filmen «The Interview». De skal også inneholde 500 000 flyveblader med kritikk mot nordkoreanske myndigheter.

I filmen spiller Seth Rogen og James Franco journalister som reiser til Nord-Korea for å intervjue Kim Jung-un, og ender med å ta livet av diktatoren i en blodsprutende scene.

Filmen ble gjenstand for voldsom oppstandelse etter at en regimevennlige hackergruppe frigjorde tusenvis av hemmelige e-poster i filmselskapet Sony og krevde at filmen ble stanset. Mange av e-postene var svært pinlige for Sony Pictures, som gikk en stor PR-krise i møte.

Filmen ligger nå på Netflix, men det kun i USA og Canada.

Ikke første gang Det er ikke første gang luftballonger med propaganda fra Sør-Korea prøver å finne veien til Nord-Korea.

I fjor da Nord-Korea skulle skyte ned luftballongene, havnet noen av kulene i Sør-Korea. Dette medførte at sørkoreanerne skjøt tilbake mot Nord-Korea.

GRISELEDERE: Her holder en sørkoreansk aktivist på å sprenge en rød ballong over fjeset til diktator Kim Jong-un under demonstrasjoner i oktober i fjor. Nå skal lignende demonstrasjer arrangeres igjen.  Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
GRISELEDERE: Her holder en sørkoreansk aktivist på å sprenge en rød ballong over fjeset til diktator Kim Jong-un under demonstrasjoner i oktober i fjor. Nå skal lignende demonstrasjer arrangeres igjen. Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE Vis mer

Den gang inneholdt luftballongene flyveblader, amerikanske dollarsedler og DVDer. Materialer hadde som formål å sverte diktator Kim Jong-un i forbindelse med feiringen av grunnleggelsen av Nord-Koreas arbeiderparti.

Nordkoreanske myndigheter har lenge fordømt luftballongene. Også nordkoreanske innbyggere har sagt at luftballongene truer livene deres, ved at det å få tak i materialet kan gjøre dem til offer for nordkoreanske myndigheter, ifølge Buisness Insider.

Årets luftballongaksjon skal markere femårsjubileet til senkningen av et sørkoreansk krigsskip i 2010, hvor 46 mennesker mistet livet. Sør-Korea la skylden på Nord-Korea, og som følge av dette frøs sørkoreanerne alle handels- og investeringsbåndene med naboen i nord, ifølge Buiness Insider.

- En grense for ytringsfrihet Sør-Koreas foreningsdepartement, som arbeider for å samle de to landene til ett Korea, sa fredag at de ønsket å sette i gang forebyggende tiltak for å beskytte de lokale innbyggerne i Nord-Korea.

- Det går en grense for ytringsfriheten. Vi vil iverksette tiltak for å beskytte de lokale nordkoreanerne, sier departementets talsmann Lim Byeong-Cheol ifølge The Guardian

- Kraftulle tiltak Det sørkoreanske forsvaret ser annerledes på saken. De mener at luftballongaksjonen er en naturlig del av ytringsfriheten til det sørkoreanske folk.

- Vi vil iverksette kraftfulle tiltak dersom det oppstår noen form for provokasjon fra Nord-Korea. At en sivil gruppe ønsker å spre flyveblader er en del av folkets rett til ytre seg fritt. Vi er igjen klare på at det er disse menneskenes frie valg om de vil sende opp luftballonger og vi kan ikke nekte dem dette med makt, skriver forsvaret i en kunngjøring, ifølge The Korea Herald.

KRIGSERKLÆRING: Kim Jong-un og myndighetene i Nord-Korea mener at de å sende luftballonger over grensa innebærer en krigserklæring. Foto: AP Photo/Wong Maye-E, File
KRIGSERKLÆRING: Kim Jong-un og myndighetene i Nord-Korea mener at de å sende luftballonger over grensa innebærer en krigserklæring. Foto: AP Photo/Wong Maye-E, File Vis mer