Nord-Korea: - Halvøya snart tilbake i krig

Landet erklærer seg fritatt for våpenhvileavtalen av 1953.

RASLER MED SABELEN: Nord-Korea trapper kraftig opp nervekrigen mot Sør. De siste dagene er flere kortdistanseraketter blitt skutt opp - like etter landets andre atombombesprengning. Foto: AFP/SCANPIX
RASLER MED SABELEN: Nord-Korea trapper kraftig opp nervekrigen mot Sør. De siste dagene er flere kortdistanseraketter blitt skutt opp - like etter landets andre atombombesprengning. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Spenningen mellom Nord- og Sør-Korea stiger faretruende i kjølvannet av førstnevntes atombombesprengning og rakettoppskytninger de siste dagene. Etter at Sør svarer med å slutte seg til et amerikanskledet ikkespredningsprogram for masseødeleggelsesvåpen, erklærer Nord-Korea at de anser det som en krigserklæring, melder det statlige sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

- Vi er ikke lenger bundet av våpenhvileavtalen etter Koreakrigen, erklærer Nord-Korea og sier at «Koreahalvøya snart vil være tilbake i en krigstilstand», melder BNO News.

- Enhver fiendtlig handling mot våre fartøy, inkludert gjennomsøking og oppbringing, vil øyeblikkelig bli møtt med et kraftig militært angrep, heter det fra Nord.

Formelt sett er de to koreanske landene fortsatt i krig, og forholdet mellom dem er regulert av våpenhvileavtalen av 1953. Grensa mellom landene, langs 38. breddegrad, er i virkeligheten frontlinja fra da kampene opphørte.

Sør-Korea har lenge kviet seg for å involvere seg fullt i det amerikansKe ikkespredningsprogrammet (Proliferation Security Initiative, PSI) nettopp for ikke å tirre Nord - men etter at sistnevnte nylig har prøvesprengt sin andre atombombe - samt vist tenner ved å skyte opp både lang- og kortdistanseraketter - ser Sør seg tilsynelatende tvunget til å svare med fullt medlemskap i PSI.

Allerede for en måned siden truet Nord med at de ville se på fullt medlemskap i PSI som en krigserklæring.

Over 90 land deltar i PSI. Programmet omfatter utveksling av etteretning og samordnet overvåking til sjøs for å hindre atom- og andre masseødeleggelsesvåpen i å bli omsatt og transportert. Hittil har Sør-Korea bare vært observatør.

Dagbladet kommer med mer.