SIER LANDET KAN SLUTTE:  - Vi slutter med prøvesprengninger hvis USA avbryter militærøvelser med Sør-Korea, sier Nord-Koreas utenriksminister Ri Su Yong. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON
SIER LANDET KAN SLUTTE: - Vi slutter med prøvesprengninger hvis USA avbryter militærøvelser med Sør-Korea, sier Nord-Koreas utenriksminister Ri Su Yong. Foto: EPA/LAURENT GILLIERONVis mer

Nord-Korea: - Vi slutter med prøvesprengninger hvis USA avbryter militærøvelser med Sør-Korea

Utenriksminister sier han vil ha slutt på samarbeidet mellom to av sine største fiender - på samme dag som Nord-Korea fyrer opp ny missil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den seneste tidens offensive politikk fra Nord-Korea har skapt politiske bølger verden over.

I januar hevdet landet at de hadde utført en vellykket sprengning av en hydrogenbombe, noe landets leder, Kim Jong-Un, fulgte opp måneden etter ved å sende en missil opp i verdensrommet.

- Vi kan absolutt ikke tillate dette. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sa Japans statsminister Shinzo Abe om trekket som kommer ved siden av landets langvarige arbeid med å forbedre sine atomvåpen.

Provosert av samarbeid Nå uttaler Nord-Koreas utenriksminister, Ri Su Yong, overfor AP at de vil slutte med atomprøvesprengninger.

Men bare dersom USA slutter å samarbeide med Sør-Korea om militære øvelser - et samarbeid som tidligere denne måneden ble møtt med trusler om et atomangrep fra Kim Jong-Un.

Uttalelsen til det amerikanske nyhetsbyrået kommer også samme dag som sør-koreansk etterretning rapporterer om at landet avfyrte enda en missil fra en ubåt stasjonert på landets øst-kyst.

Missilen, skal ifølge Reuters, ha flydd rundt tretti kilometer.

Fordømt av USA USA har ikke så langt ikke svart på uttalelsen til Yong, men talsmenn har derimot fordømt den seneste avfyringen fra landets regime.

- Dette er et klart brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sier John Kirby på vegne av USA.

Reuters skriver videre at Nord-Koreas atomprøvesprengninger og missiloppskytninger har vært bannlyst av FN siden 2006.

Likevel har landet fortsatt med utviklinger av raketter tilpasset atombomber, noe som igjen har blitt møtt med strenge sanksjoner fra det internasjonale samfunnet.

- De burde lært av måten Iran har taklet dette på, sa høytstående offiser i den amerikanske hæren tidligere denne uka, og viste med det til Irans samtykke til å avbryte sitt atomprogram i bytte mot at USA og dets allierte mildnet sine sanksjoner mot landet.