Nord-Korea advarer USA mot «katastrofe»

Nord-Korea ber USA holde seg unna deres atomenergiprogram og advarer mot en «ukontrollerbar katastrofe». USA svarer at de har kapasitet til å krige mot både Irak og Nord-Korea samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordkrigen mellom USA og Nord-Korea har hardnet til etter at det ble kjent at det lukkede landet hadde startet å fjerne forseglingen av brukte brenselstaver. Forseglingen skal nå være fjernet fra over 8000 brenselstaver, melder sørkoreanske tjenestemenn til nyhetsbyrået Reuters i dag.

Brenselstavene kan ikke brukes til å produsere elektrisk kraft, men inneholder en helt nødvendig ingrediens dersom en ønsker å produsere atomvåpen. Derfor har lageret med brenselstaver vært overvåket av det internasjonale atomenergibyrået IAEA, men nå ar Nord-Korea fjernet overvåkingsutstyret.

I denne bakgrunnen er trusselen fra Nord-Korea lite hyggelig for USA. Det kan ikke være tvil i hva som ligger i utsagnet fra det nordkoreanske regimet.

Bakgrunnen for den harde ordkrigen er en avtale fra 1994, der Nord-Korea lovte å stoppe sitt program for å utvikle atomvåpen, og å tillate inspektører å undersøke om de hadde materiale til å bygge slike våpen. Til gjengjeld skulle USA gi Nord-Korea olje og bygge to atomreaktorer som ikke gir biprodukter som kan brukes i atomvåpen. Nord-Korea har hittil ikke sluppet inn inspektørene. USA har derfor ikke levert sin del av avtalen.

Vil slå nådeløst tilbake

Den statseide nordkoreanske avisa Rodong Sinmun melder i dag at konflikten bare kan løses av USA og Nord-Korea selv.

Men truer så amerikanerne kraftig.

- Dersom USA fortsetter å forsøke å internasjonalisere konflikten og løpe fra ansvaret, vil det føre situasjonen til en ukontrollerbar katastrofe, skriver avisa.

Pyongyangs forsvarsminsiter, Kim Il Chol sier ifølge landets nyhetsbyrå at hæren og folket ledet av Kim Jong Il, den uslåelige leder, vil reise seg for å gjennomføre en nådeløs straff mot USA, den imperialistiske krigshisseren, med en samlet kraft som er sterkere enn en atombombe, melder CNN.

- Kan bekjempe Nord-Korea også

Men USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, advarer nå Nord-Korea til å tro at de kan dra fordel av at USA er i ferd med å forberede en krig mot Irak. Dersom det er nødvendig, sier Rumsfeld, er USAs forsvar i stand til å bekjempe både Irak og Nord-Korea samtidig.

- Vi har kapasitet til å kjempe to store regionale konflikter. Ikke la noen tvile på det, sier Rumsfeld.

George W. Bush har like godt satt Iran, Nord-Korea og Irak i samme bås, under navnet «ondskapens akse».

Flere advarer nå om at Nord-Korea kan være en større trussel mot USA enn Irak faktisk er.

Nord-Korea kan produsere atomvåpen i løpet av måneder, tror de amerikanske ekspertene.

USA nekter å forhandle

Begge sider holder på sitt i konflikten, og USA nekter å forhandle med Nord-Korea.

- Vi gir ikke etter for utpressing, og vil ikke forhandle eller tilby endringer for at Nord-Korea skal holde sin del av avtalen, sier USAs talsmann Philip Reeker.

I oktober i år innrømmet regimet at de hadde et atomvåpenprogram, og USA oppfattet dette som et brudd på avtalen fra 1994.

Nord-Korea hevder de må gjenåpne stengte atomreaktorer på grunn av prekær mangel på elektrisk kraft.

Les hele artikkelen i CNN her.

<B>YONGBYON ATOMANLEGG: Bildet fra februar i år viser anlegget som førte til den nå fastlåste konflikten mellom USA og Nord-Korea.
<B>VI KAN SLÅ BEGGE TO: Forsvarsminister Donald Rumsfeld mener de kan krige mot både Nord-Korea og Irak samtidig - om det skulle være nødnvendig.
<B>TRUER USA: Nord-Korea med leder Kim Jon Il truer USA med en ukontrollerbar katastrofe.
<B>PRESIDENTEN OG SØNNEN: 29. april i år marsjerte soldatene for at det var 90 år siden presient Kim Il Sung og 60 år siden president Kim Jong Il ble født.