Nord-Korea anklager USA for «gangster-liknende» oppførsel

Går hardt ut mot USA etter møter med utenriksminister Mike Pompeo.

«GANGSTER-LIKNENDE»: Slik karakteriserer Nord-Korea sitt siste møte med representanter fra Donald Trumps administrasjon. Etter et to dager langt møte med USAs utenriksminister Mike Pompeo sendte Nord-Korea ut en kritisk uttalelse om møtet. Her er Donald Trump og Kim Jong-un under toppmøtet mellom landene 12. juni i Singapore. Foto: Reuters / NTB Scanpix
«GANGSTER-LIKNENDE»: Slik karakteriserer Nord-Korea sitt siste møte med representanter fra Donald Trumps administrasjon. Etter et to dager langt møte med USAs utenriksminister Mike Pompeo sendte Nord-Korea ut en kritisk uttalelse om møtet. Her er Donald Trump og Kim Jong-un under toppmøtet mellom landene 12. juni i Singapore. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter det historiske toppmøtet mellom Nord-Korea og USA i Singapore i juni, ble Kim Jong-un og Donald Trump enige om å jobbe for atomnedrustning på den koreanske halvøya.

Hvordan det skulle gjøres, overlot de to statslederne til andres fantasi. Det ble de nemlig ikke enige om.

Derfor har USAs utenriksminister Mike Pompeo vært i Nord-Korea de to siste dagene, for å forsøke og få på plass en mer detaljert plan.

Basert på en uttalelse fra Nord-Korea, gikk ikke møtet med utenriksminister Pompeo særlig bra.

HÅNDTRYKKET: For første gang møtes en amerikansk president og Nord-Koreas leder. Her er håndtrykket mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer

«Gangster-liknende» oppførsel

I uttalelsen kaller nordkoreanske myndigheter møtet «beklagelig».

Samtidig anklager de USA for «gangster-liknende» oppførsel i forhandlingene, melder blant andre The Guardian.

De karakteriserte utfallet av møtet som bekymringsfull, fordi innholdet i møtet hadde nådd en «farlige fase som kan svekke vår villighet til å ruste ned».

- Vi hadde forventet at USA ville tilby konstruktive tiltak for å hjelpe å bygge tillit, heter det blant annet i uttalelsen, skriver The Guardian.

Uttalelsen fra det svært lukkede regimet kom bare timer etter at Pompeo forlot landet.

LETTE:: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Pompeo karakteriserte på sin side møtene med lederskapet i Nord-Korea som fruktbare og produktive. Han mente også forhandlingene så langt hadde blitt gjennomført i god ånd.

USAs utenriksminister møtte ikke Kim Jong-un under møtet, men klarte likevel å hale i land en ny avtale om videre diskusjoner om atomnedrustning. Partene skal derfor fortsette å møtes.

Kim vant første runde

I etterkant av toppmøtet mellom Kim og Trump 12. juni, konkluderte norske eksperter med at det var Kim som gikk seirende ut av møtet.

Viktige årsaker til det er blant annet at erklæringen de to lederne undertegnet blir ansett som generelt vag, og at Kim slapp unna møtet uten å måtte gi noen betydelige nye innrømmelser. Flere mener også at Trumps hyllest av Kim Jong-un i etterkant av møtet var upassende og usmakelige.

Ryggklapp, smil, komplimenter og utveksling av håndtrykk preget TV-bildene fra toppmøtet i Singapore, noe som ble forsterket av Trumps kommentarer i etterkant av møtet.

For Trump hyllet blant annet Kim som en «veldig smart», «svært dyktig» og «svært verdig» forhandler på vegne av Nord-Korea. Før han seinere sa til ABC News at han og den nordkoreanske lederen hadde bygget et «veldig spesielt forhold».

- Ei supergulrot

Eksperter mener Kim Jong-un har «scoret internasjonal anerkjennelse», og at Kims forhandlinger med supermakten USAs leder på like premisser er en stor seier.

- Møtet er et kort i seg selv - å møte den amerikanske presidenten har vært ei supergulrot for Nord-Korea. Nå har Trump klint til uten å få noe tilbake, ved å gi dem status og prestisje som de ikke hadde trengt, sa Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet etter toppmøtet.

Ekspertenes dom og kritikken av Trump etter toppmøtet har på ingen måte avtatt etter at Nord-Koreas statlige kringkaster KCTV tidligere i uka sendte en dokumentar om toppmøtet.

I dokumentaren, som blant annet viser bilder av Donald Trump som gjør honnør til en nordkoreansk offiser, kan man høre fortellerstemmen si at «president Trump … uttrykte respekt og endeløs beundring for formann Kim».

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer