Nord-Korea åpner forseglet plutonium

Nord-Korea har brutt forseglingen til 8.000 brukte atombrenselstaver som inneholder betydelige mengder plutonium, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Plutoniumet kan brukes til å lage atombomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette innebærer en ny svekkelse av IAEAs evne til å kontrollere Nord-Korea, heter det i en uttalelse fra lederen av IAEA, Mohamed El-Baradei, søndag.

Plutonium er en viktig ingrediens ved produksjonen av kjernefysiske våpen.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Lou Finter, hevder de brukte brenselstavene ikke har noen funksjon i produksjonen av elektrisitet i et atomkraftverk.

- USA vil ikke gå inn i en dialog som svar på trusler eller brutte forpliktelser. Vi vil ikke forhandle eller tilby Nord-Korea noe for å få landet til å følge opp avtaler som er underskrevet, sier Finter.

Etter at Nord-Korea i høst skal ha innrømmet å ha et program for utvikling av atomvåpen, stanset USA oljeleveranser til landet som inngikk i en avtale hvor Nord-Korea forpliktet seg til å ikke utvikle kjernevåpen.

I helgen opplyste Nord-Korea at landet kommer til å starte opp igjen driften av en reaktor ved Yongbyon, fjernet IAEAs overvåkingskameraer der og åpnet den forseglede beholderen hvor de brukte brenselstavene befinner seg.

Den avtroppende lederen i utenrikskomiteen i det amerikanske senatet, demokraten Joseph Biden, hevdet søndag at Nord-Korea utgjør en større trussel mot USA enn det Irak gjør.

(NTB-Reuters)