Nord-Korea åpner opp

Se uvanlig frie bilder fra landsbygda i det isolerte landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Nord-Korea gjør seg klar til å feire at det er 100 år siden regimets grunnlegger og evige president Kim Il-sung ble født.

I den anledning har utenlandske journalister fått et uvanlig åpent bilde av landet. Et knippe utlendinger har fått slippe inn, og de har fått filme langt friere enn det som har vært vanlig i kommuniststaten.

Videoen over viser deg så vel hovedstaden Pyongyang som uvanlige scener fra landsbygda.

Journalistene har også fått besøke fødestedet til Kim den store, der hans fødsel skal markeres søndag 15. april.

I tillegg til de faste severdighetene i hovedstaden, fikk de utenlandske journalistene også se rampen der Nord-Korea forbereder oppskytingen av en kontroversiell langdistanserakett.

- Straks klar Nord-Korea er straks ferdig med forberedelsene til oppskytingen av en langdistanserakett, ifølge en nordkoreansk tjenestemann. Nabolandene er bekymret. - Vi forventer å bli ferdig med monteringen i løpet av dagen, sa Ryu Kum-Chol, visedirektør ved avdelingen for romfartsutvikling i Nord-Korea, tirsdag. Ryu forsikret utenlandske journalister i Pyongyang om at vrakrestene fra utskytingen ikke vil utgjøre noen fare for landene i regionen. - Vi har valgt en trygg bane, og første fase vil skje 160 kilometer fra land, mens den andre fasen skal finne sted drøyt 190 kilometer fra land.

Bekymring i Sør Oppskytningen er ventet en gang mellom 12. og 16. april og skal markere at det er 100 år siden Nord-Koreas tidligere leder Kim Il-sung ble født. Nabolandet Sør-Korea er svært bekymret over planene. - Det er skuffende at Nord-Korea tvinger sitt folk til å lide på grunn av denne provokasjonen. Den fører til isolasjon og sanksjoner fra verdenssamfunnet, heter det i en uttalelse fra sørkoreanske myndigheter.

Regimet i Pyongyang hevder raketten kun skal brukes til å skyte en satellitt opp i rommet, mens verdenssamfunnet mener nordkoreanerne i virkeligheten skal teste en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.