NORD-KOREA: Nord-Korea avfyrte tirsdag morgen en rakett som passerte over Japan og landet i havet. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: KCNA / Reuters
NORD-KOREA: Nord-Korea avfyrte tirsdag morgen en rakett som passerte over Japan og landet i havet. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: KCNA / ReutersVis mer

Nord-Korea avfyrte missil over Japan

Nord-Korea avfyrte missil i retning nordlige Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea avfyrte seint mandag kveld norsk tid en uidentifisert missil som passerte over Japan og landet i havet.

Den japanske regjeringen har bedt befolkningen nord i landet om å være forsiktige. Japans statsminister Shinzo Abe sier regjeringen vil ta alle skritt for å sikre sikkerheten til det japanske folk.

- Deres fullstendig uakseptable handling ved å skyte opp en rakett over vårt land er en svært alvorlig trussel og fullstendig ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa Abe som ber FNs sikkerhetsråd drøfte videre skritt mot Nord-Korea.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet under en testoppskyting i mai. Video: CNN Vis mer Vis mer

Sikkerhetsrisiko

Regjeringens talsmann Yoshihide Suga sa at missilet utgjorde en svært alvorlig sikkerhetsrisiko for Japan.

I en uttalelse fra det sørkoreanske forsvaret heter det at Nord-Korea har avfyrte et uidentifisert missil mot Japanhavet. Missilet ble avfyrt fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang like før klokka 6 tirsdag morgen lokal tid.

Forsvarsledelsen i Sør-Korea og amerikanske militæroffiserer analyserte tirsdag oppskytingen og kunne ikke umiddelbart bekrefte prosjektilets rekkevidde eller hvor det landet.

Missilet landet i Stillehavet, 1180 kilometer fra Japan, skriver CNN. Ifølge japanske myndigheter var missilet i lufta i 14 minutter.

Falt fra hverandre

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

Forsvarsledelsen i Sør-Korea og amerikanske militæroffiserer analyserte tirsdag oppskytingen og kunne ikke umiddelbart bekrefte prosjektilets rekkevidde eller hvor det landet.

Pentagon bekrefter oppskytingen i en uttalelse til CBS News og fastslår samtidig at missilet ikke utgjorde noen trussel mot Nord-Amerika.

Ifølge det japanske kringkastingsselskapet NHK brakk missilet i tre deler før det traff i sjøen. Det er ikke meldt om noen skader på skip eller annet.

Trafikken med Japans høyhastighetstog ble innstilt i nord, og innbyggerne ble rådet til ikke å nærme seg noe som kunne minne om rakettrester eller lignende.

Japans statsminister, Shinzo Abe, hadde en 40 minutters land telefonsamtale med USAs president Donald Trump om missiltesten ikke lenge etter at den ble kjent. Japan ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd som følge av Nord-Koreas provokasjon.

Én av mange oppskytninger

Oppskytingen kommer bare dager etter at Nord-Korea sendte opp tre kortdistanse-missiler som landet i sjøen.

For en måned siden gjennomførte landet den andre prøveoppskytingen av en interkontinental rakett, som analytikere mener kan nå langt inn i USA dersom nordkoreanerne klarer å perfeksjonere våpenet.

Nord-Korea har tidligere avfyrt flere raketter som har falt i sjøen utenfor Japan.

- Farlig provokasjon

Børge Brende og Utenriksdepartementet fordømmer rakettoppskytingen i en uttalelse på Twitter.

- Farlig provokasjon av Nord-Korea. Norge fordømmer den ulovlige rakettoppskytingen. Haster å finne en diplomatisk måte å avslutte atomprogram, skriver de.