<strong>- TOMME TRUSLER:</strong> Nord-Korea avslører at Donald Trump har kommet med trusler han ikke kan gjøre alvor av, mener norsk ekspert. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
- TOMME TRUSLER: Nord-Korea avslører at Donald Trump har kommet med trusler han ikke kan gjøre alvor av, mener norsk ekspert. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Nord-Korea avslører USAs avmakt

Nord-Korea avslører at Donald Trump har kommet med trusler han ikke kan gjøre alvor av, mener PRIO-forsker Stein Tønnesson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- USA har erklært at de ikke under noen omstendighet kan akseptere at Nord-Korea har atomvåpen som kan nå amerikansk jord, men har ikke noen midler for å hindre at det skjer, sier Tønnesson, som har Asia som forskningsområde.

Mens forgjengeren Barack Obama forholdt seg mer lavmælt til Nord-Korea har den sittende presidenten antydet at militære angrep er en mulighet, samtidig som han også har sagt at han er villig til å snakke med regimet. Men forhandlinger er det vanskelig å få politisk støtte til hjemme, og USAs allierte Sør-Korea vil ikke godta noe militært angrep, men ønsker en diplomatisk løsning.

- Trump har gjort den bommerten at han har kommet med kraftige trusler som han ikke kan virkeliggjøre, sier Tønnesson, som mener den viktigste effekten det har hatt, er å svekke tilliten blant USAs allierte.

Spår langvarig krise

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

Det mest sannsynlige scenarioet framover er ifølge Tønnesson mer av det samme: En varig krise, en slags kald krig der Nord-Korea tester ut raketter og bomber med påfølgende fordømmelser og sanksjoner fra omverdenen.

Forskeren mener nordmenn ikke trenger å være redd en atomkrig.

- Det er vanskelig å ikke være redd når vi ser slike prøvesprengninger. Men det er usannsynlig at det blir atomkrig mellom USA og Nord-Korea, sier forskeren.

Han ser det heller ikke som sannsynlig med en krig på Korea-halvøya. USA har kapasitet til å knuse Nord-Korea i løpet av kort tid ved hjelp av konvensjonelle våpen, og trener på å likvidere landets ledelse, ifølge Tønnesson.

Men i åpningsfasen av en slik krig, kan Nord-Korea ta i bruk sitt omfattende artilleri og atomvåpen mot den sørkoreanske hovedstaden Seoul og muligens Japan. Resultatet vil i så fall bli en enorm humanitær katastrofe.

Få ønsker å utløse et slikt scenario. Mest sannsynlig er dermed flere straffetiltak og eventuelt forsøk på diplomatiske løsninger.

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner, og har innført sanksjoner i tråd med vedtakene til FNs sikkerhetsråd. Tønnesson påpeker at det ville ha alvorlige konsekvenser for Nord-Korea om Kina stanset leveransene av olje. Men Kina er engstelig for å skape en krise som kan føre til kollaps i nabolandet.

Russlands rolle

Med USA på sidelinjen er Nord-Korea-spørsmålet igjen blitt et spørsmål mellom Kina, Japan og Russland, ifølge professoren. Han mener imidlertid å se tegn til at Kinas innflytelse i Nord-Korea er mindre enn før. Han tror Kina har forsøkt å få til et kupp innad i det nordkoreanske regimet, uten å lykkes. Det at Nord-Korea valgte å detonere kjempebomben idet Kina er vert BRICs-toppmøte setter kineserne i forlegenhet.

- Siden det har frosset til mellom Kina og Nord-Korea, har kanskje Russland bedre forbindelser for tiden, ifølge Tønnesson.

Han mener omverdenen kan bli nødt til å akseptere at Nord-Korea har atomvåpen og heller prøve å få gradvis mer kontakt i form av handel og kanskje ved hjelp av kultur og idrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer