TROLIG PÅGREPET: 85 år gamle Merill Newman ble holdt igjen i Nord-Korea da han skulle dra hjem 26. oktober. Foto: Nicholas Wright / Palo Alto Weekly / AP / NTB SCANPIX
TROLIG PÅGREPET: 85 år gamle Merill Newman ble holdt igjen i Nord-Korea da han skulle dra hjem 26. oktober. Foto: Nicholas Wright / Palo Alto Weekly / AP / NTB SCANPIXVis mer

Nord-Korea bekrefter at amerikaner er pågrepet

Er trolig 85 år gamle Merill. Ble hentet ut av flyet mens han var på ferietur for fire uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea bekrefter i kveld at en amerikansk statsborger er i myndighetenes varetekt.

Bekreftelsen kom til det amerikanske utenriksdepartementet via svenske myndigheter, melder nyhetsbyrået AP.

I går ble det kjent at den 85 år gamle amerikanske koreakrigveteranen Merill E. Newman blir holdt tilbake i Nord-Korea mot sin vilje, men i 20-tida var identiteten til den pågrepne ikke endelig bekreftet.

Det er ikke kjent hvorfor pensjonisten skal ha havnet i nordkoreansk varetekt.

Ble tatt av flyet 85-åringens familie forteller at de ikke har hørt noe fra ham siden han var i ferd med å avslutte et ti dager langt opphold i Nord-Korea 26. oktober. Like før flyet fra Asiana Airlines skulle ta av mot Beijing, skal en representant for myndighetene ha kommet ombord og eskortert Newman ut av flyet.

Det skjedde dagen etter at en mann fra regimet hadde stilt Newman spørsmål om hans tjeneste i Korea-krigen.

Fram til da skal ingenting ha tydet på at noe var galt på rundreisen i diktaturet, som skjedde gjennom et reisebyrå som er godkjent av regimet. «Har det bra, godt vær og kunnskapsrike guider», skrev Newman i en melding kort tid før den antatte pågripelsen, ifølge den amerikanske radiostasjonen KTVU.

- Han har blitt holdt et sted i Nord Korea siden da. Vi har ikke fått noen opplysninger om helsetilstanden hans, om medisinene vi har sendt ham via den svenske ambassaden har nådd fram eller hvorfor han ble pågrepet, skriver kona Lee Newman i en uttalelse.

- Forferdelig misforståelse Amerikansk UD uttalte i går at departementet i nært samarbeid med Sverige jobber for å «løse situasjonen», men bekreftet ikke da at pågripelsen var et faktum.

- Familien føler det har skjedd en eller annen forferdelig misforståelse som har ledet til pågripelsen, og ber Den demokratiske folkerepublikken Korea om å jobbe for å finne ut av dette raskt og returnere denne 85 år gamle bestefaren til hans engstelige, bekymrede familie, skriver Newmans kone, ifølge KTVU.

Nyhetsbyrået Reuters har spekulert i om Nord-Korea kan ha forvekslet 85-åringen med en navnebror. Mens lite er kjent om den pågrepne mannens krigstjeneste, er Merill H. Newman - også han i 80-åra -  en høyt dekorert amerikansk veteran som har fortalt offentlig om bragdene sine i detalj. Det nordkoreanske regimet er kjent for å gjøre relativt enkle nettsøk for å undersøke turister som ankommer landet, og kan ha trodd at Merill E. Newman var en eks-soldat det var «verdt» å pågripe.

Nord-Korea er på papiret ennå i krig med USA, siden det i 1953 bare ble inngått våpenhvile og ikke en fredsavtale.