Nord-Korea bekrefter at de har gjennomført ny atomprøvesprenging

Vil svare på «USAs fiendtlighet».

ATOMSPRENGNING: Kim Jong Un har gjennomført en ny atomprøvesprengning i forbindelse med 68-års-jubileet for grunnleggelsen av landet. Foto: AP Photo / Wong Maye-E / NTB scanpix
ATOMSPRENGNING: Kim Jong Un har gjennomført en ny atomprøvesprengning i forbindelse med 68-års-jubileet for grunnleggelsen av landet. Foto: AP Photo / Wong Maye-E / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag morgen norsk tid bekrefter Nord-Korea at de har gjennomført en ny atomprøvesprengning for å motvirke USAs fiendtlighet, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er statlig TV i Nord-Korea som bekrefter og hyller det som omtales som en vellykket atomprøvesprengning, skriver NTB.

Prøvesprengningen er Nord-Koreas femte og kommer under feiringen av 68-årsdagen for grunnleggelsen av landet.

En kilde i det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier til nyhetsbyrået Yonhap at eksplosjonen trolig er på 10 kilotonn.

- Den kraftigste Nord-Korea har gjennomført så langt, sier kilden ifølge NTB.

Sør-Koreas president Park Geun-hye kaller framstøtet i nord for «selvdestruktivt» og beskriver det som en alvorlig utfordring for verdenssamfunnet.

- Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse, sier hun.

Det var i to-tiden natt til fredag U.S. Geological Service rapporterte at de hadde målt et skjelv med styrke 5,3 i nærheten av stedet Nord-Korea tidligere har utført atomprøvespreninger.

Dobbelt så stor

Sør-Koreas metreologer anslår bomben til å være på rundt 10 kilotonn, noe som er dobbelt så stir som den forrige prøvesprengningen i Nord-Korea.

Til sammenlikning var bomben USA slapp over Hiroshima i 1945 på 15 kilotonn.

Saken oppdaters

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer