NORD-KOREA: Nord-Korea kan ha gjennomført en kjernefysisk prøvesprenging. Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tidligere søndagFoto: Reuters / NTB Scanpix
NORD-KOREA: Nord-Korea kan ha gjennomført en kjernefysisk prøvesprenging. Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tidligere søndagFoto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea bekrefter atomprøvespregning

Atomprøvespregningen skal være langt kraftigere enn tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea bekrefter atomprøvesprengningen som skjedde i natt norsk tid og at den var «fullstendig vellykket», ifølge statlig nordkoreansk TV.

Nord-Korea sier at hydrogenbomben som de testet, kan plasseres på en interkontinental ballistisk missil, og at testen ble gjennomført for å «undersøke og bekrefte treffsikkerheten og troverdigheten» til teknologien sin.

Ifølge AFP var atomprøvesprengningen 9,8 ganger kraftigere enn forrige test. Kraften til den forrige bomben, som ble testet i fjor, ble mål til 10 kilotonn, tilsvarende 10 000 kilo TNT.

Førte til jordskjelv

Det var rundt klokka 05.30 natt til søndag at det ble registrert et kunstig jordskjelv med styrke på 6,3 i de nordlige delene av Nord-Korea. Både japanske og sørkoreanske myndigheter antar at jordskjelvet er som følge av en atomprøvesprengning.

Nattas atomprøvesprengning er den sjette Nord-Korea har gjennomført.

Også den amerikanske jordskjelvvarslinga USGS melder at jordskjelvet kommer av atomprøvesprengningen.

«Mulig eksplosjon, nær stedet der Nord-Korea har gjennomført atomeksplosjoner tidligere. Hvis dette var en eksplosjon kan ikke USGS fastslå hva slags type, om det var kjernefysisk eller andre mulige typer», skriver USGS på sine nettsider.

Ifølge Kinas jordskjelvvarsling skal det ha skjedd to jordskjelv med åtte minutters mellomrom, skriver The Guardian.

I natt delte Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA bilder av Kim Jong-un som var på en inspeksjon ved landets kjernevåpeninstitutt søndag.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomba var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Saken oppdateres.