Nord-Korea bekrefter prøvesprengning av hydrogenbombe

Etter jordskjelv ved testbase for atomvåpen.

PRØVESPRENGNING: Sørkoreanske medier advarte allerede i oktober om at Nord-Korea forberedte seg på flere underjordiske atomprøvesprengninger i Punggye-ri-området. Det har tidligere blitt gjennomført prøvesprengninger ved den samme testbasen i 2006, 2009 og 2013. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix
PRØVESPRENGNING: Sørkoreanske medier advarte allerede i oktober om at Nord-Korea forberedte seg på flere underjordiske atomprøvesprengninger i Punggye-ri-området. Det har tidligere blitt gjennomført prøvesprengninger ved den samme testbasen i 2006, 2009 og 2013. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea har gjennomført sin første vellykkede prøvesprenging av en hydrogenbombe, melder den statlige nordkoreansk fjernsyn.

En hydrogenbombe vil være et betydelig framskritt for landets militære ambisjoner, skriver CNN. Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber. Teknologien som benyttes i hydrogenbomber er også betydelig mer avansert, enn teknologien i atombomber. 

- Tvilte på Kim Eksperter har derfor tidligere stilt seg tvilende til at landet skal ha utviklet en hydrogenbombe.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un hintet derimot om at landet hadde utviklet en hydrogenbombe under et besøk i Pyeongchang nylig, der han hyllet bestefaren Kim Il-sung, ifølge NTB.

- Han gjorde Nord-Korea til en mektig atommakt som er rede til å detonere både en atombombe og en hydrogenbombe for å forsvare sin suverenitet og nasjonens verdighet, heter det i det statlige nyhetsbyrået KCNAs referat fra besøket.

Men etter nattens uttalelser fra Nord-Korea er det flere som stiller spørsmålet: Kan Nord-Korea virkelig ha utviklet en hydrogenbombe?

Erklæringen fra nordkoreanske myndigheter kom kort tid etter at det ble registrert et tilsynelatende menneskeskapt jordskjelv, målt til en styrke på 5.1, natt til onsdag. Jordskjelvet ble registrert i nærheten av en av landets velkjente testbaser for atomvåpen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Diktatorstaten varslet i natt en spesiell kunngjøring og klokka 04.30 bekreftet nordkoreanske myndigheter på statlig fjernsyn at de har gjennomført en prøvesprengning av en hydrogenbombe. 

- Beskytter oss mot angrep I en uttalelse fra myndighetene i Nord-Korea heter det at prøvesprengningen ble gjennomført for å teste landets «lovlige rett til å beskytte landet mot angrep fra USA», skriver The Guardian.

Videre ble det sagt at landet ikke ville ha noe behov for å bruke atomvåpnene, så lenge ingen truer Nord-Koreas suverenitet. 

Ifølge nordkoreansk TV skal diktator Kim Jong-un personlig ha beordret prøvesprengningen, som ble gjennomført to dager før hans bursdag.

Sørkoreanske myndigheter var kort tid etter jordskjelvet ute og varslet at skjelvet var menneskeskapt. Sør-Koreas utenriksminister har innkalt til et hastemøte, melder Reuters.

Jordskjelvet som er målt til en styrke på 5.1 er registrert av myndighetene i Sør-Korea og det amerikanske jordskjelvsenteret.

- Trolig atomprøvesprengning Japanske myndigheter meldte også tidlig at jordskjelvet trolig kom som et resultat av Nord-Koreas fjerde atomprøvesprengning, etter tre foregående i 2006, 2009 og 2013.

- Med tanke på tidligere tester, er det mulig at dette også er en atomprøvesprengning, sier Yoshihide Suga, talsperson for Japans regjering. 

Jordskjelvet ble registrert like ved testbasen Punggye-ri, der Nord-Korea gjennomførte sine tre foregående atomprøvesprengninger.

Prøvesprengningen i 2013 skal ha utløst et lignende skjelv som ble målt til 4,9, skriver Sydney Morning Herald.

Missiloppskytning Nyheten om jordskjelvet kommer bare timer etter at det ble kjent at landet skal ha gjennomført en missiloppskytning fra ubåt i desember, etter et mislykket forsøk på det samme i november

Nord-Korea har tidligere gjennomført flere atomprøvesprengninger, og truet i mars USA om at de når som helst kan sende av gårde en rakett med atomvåpen hvis landet angripes. 

- Hvis USA angriper oss vil vi slå tilbake, sa den nordkoreanske ambassadøren i Storbritannia, Hyun Hak-bong, den gang.

- 20 atomstridshoder I slutten av april skrev Wall Street Journal at Nord-korea allerede kan ha så mange som 20 atomstridshoder, og nok anriket uran til å produsere ytterligere 20 innen utgangen av neste år. 

Amerikanske analytikere har så langt vært noe mer konservative i sine anslag, og mener diktaturet disponerer mellom 10 og 16 stridshoder.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer