Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea bekrefter «vellykket» rakettoppskytning

- Rakettens treffsikkerhet er svært nøyaktig.

STOLT LEDER: Kim Jong-Un skal være svært fornøyd etter Nord-Koreas siste rakettoppskytning. Foto: KCNA/ via REUTERS / NTB scanpix
STOLT LEDER: Kim Jong-Un skal være svært fornøyd etter Nord-Koreas siste rakettoppskytning. Foto: KCNA/ via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea bekrefter at landet har sendt opp en mellomdistanserakett og understreker at våpenet nå er klart for bruk i kamphandlinger.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA skriver at Nord-Koreas leder Kim Jong-un overvar den vellykkede rakettesten, som har satt i gang en ny runde med internasjonal fordømmelse og trusler om tøffere FN-sanksjoner.

- Svært nøyaktig

Raketten som ble testet heter Pukguksong-2 og er en landbasert versjon av Nord-Koreas ubåtraketter.

- Med stolthet kunne Kim Jong-un konstatere at rakettens treffsikkerhet er svært nøyaktig og at Pukguksong-2 er et svært vellykket strategisk våpen som han godkjenner for bruk, opplyser KCNA.

Raketten ble skutt opp fra et område nær Pukchang i provinsen Sør-Pyongan, nord for hovedstaden Pyongyang, og fløy østover i rundt 500 kilometer over Japanhavet, heter det i en melding fra Sør-Koreas forsvar.

Sør-Koreas president Moon Jae-in innkalte regjeringens sikkerhetsråd til møte for å diskutere oppskytingen, opplyser kontoret hans.

- Sør-Korea og USA analyserer oppskytingen for å få ytterligere informasjon. Vår militærledelse følger nøye med på militæraktivitetene i Nord-Korea, på utkikk etter eventuelle flere tegn på provoserende handlinger, og vi står klar til å handle, heter det i meldingen fra hæren i Sør-Korea.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

Ti missilutskytninger

Nord-Korea skal ha forsøkt minst ti missilutskytninger ved syv anledninger siden Trump ble president i januar.

Trump, som for tiden er på sin første utenlandstur etter at han tiltrådte som president, sa ifølge Reuters at Det hvite hus var kjent med missilutskytningen og bemerket at missilet hadde en kortere rekkevidde enn de tre foregående missilene Nord-Korea har testet.

Testen kom kun en uke etter at Nord-Korea testet et annet missil, som skulle være en ny type rakett i stand til å bære et stort atomvåpen.

Denne utskytningen fikk Trump og Det hvite hus til å rase.

- La denne siste provokasjonen fungere som en oppfordring til alle nasjoner om å implementere langt sterkere sanksjoner mot Nord-Korea. Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge. Sør-Korea og Japan har overvåket situasjonen tett sammen med oss, het det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Raketten, Hwasong-12, fløy lenger enn noen rakett landet har skutt opp tidligere.

(Dagbladet/NTB)