INGEN VENNER I SØR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har bedt om et møte med sørkoreanske myndigheter. Men sørkoreanerne er ikke spesielt interessert i å snakke med naboene i nord, før de eventuelt forplikter seg til atomvåpennedrustning. Foto: Kyodo/via Reuters
INGEN VENNER I SØR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har bedt om et møte med sørkoreanske myndigheter. Men sørkoreanerne er ikke spesielt interessert i å snakke med naboene i nord, før de eventuelt forplikter seg til atomvåpennedrustning. Foto: Kyodo/via ReutersVis mer

Nord-Korea ber om «fredssamtaler» med naboene. Sør-Korea nekter

Nord-Korea sier de vil forhindre en ny krig. Sør-Korea vil ikke snakke med naboene så lenge de truer med atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederne i Nord-Korea sier de vil møte Sør-Koreas ledelse til samtaler som kan «forhindre en ny Koreakrig». Men naboene i sør nekter, melder nyhetsbyrået AFP

Det var Kim Jung-un selv som tok til orde for et forberedende møte med sørkoreanske myndigheter, i forkant av et foreslått militærtoppmøte mellom de to landene. Tilbudet kom under kommunistpartiets første landsmøte på 36 år tidligere denne måneden, men ble umiddelbart avvist av Sør-Korea som kalte det spill for galleriet. 

- Kan forhindre krig Tilbudet ble gjentatt på fredag, bare for å bli avvist av ledelsen i Seoul samme dag, skriver AFP. Men Kim nekter å gi seg så lett. Lørdag gikk Nord-Koreas forsvarsdepartement ut med en ny innbydelse. 

- Vi foreslår å opprette kontakt, for å kunne komme fram til en enighet om tid og sted for nye samtaler om mellom militærmyndigheter i begge land. 

- Det er en presserende sak direkte knyttet til den videre eksistensen til Korea, for å minske den militære spenningen og for å kunne forhindre en ny Koreakrig, heter det i uttalelsen som ble gjengitt av landets statlige tv-kanal. 

Myndighetene i Sør-Korea insisterer imidlertid på at det ikke vil bli gjennomført nye samtaler med nabolandet, med mindre det lukkede regimet forplikter seg til å avvikle sitt atomprogram. 

Kim Jong-un har tidligere sagt at landet vil presse på for global atomnedrustning. Men under partikongressen tidligere i mai, vedtok kommunistpartiet å styrke landets atomvåpenkapasitet, ved å «styrke den selvforsvarende atomkraften både i kvalitet og kvantitet».

Vil forhindre spredning - truer med atomangrep Dagen før uttalte Kim Jong-un at regimet i Pyongyang «trofast vil oppfylle» sine forpliktelser om å forhindre spredning av atomvåpen og presse på for global atomnedrustning, meldte NTB tidligere denne måneden. Kim sa samtidig at Nord-Korea vil bruke atomvåpen kun dersom landets suverenitet trues av en annen atommakt.

- Som en ansvarlig atomvåpenstat, vil vår republikk ikke bruke atomvåpen så sant det ikke blir gjort inngrep mot vår suverenitet fra aggressive, fiendtlige styrker med atomvåpen, sa Kim. Også denne lovnaden ble vedtatt under partikongressens tredje dag, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Likevel har landet flere ganger truet Sør-Korea og USA med atomangrep. I mars truet Nord-Korea landene med atomangrep, dersom de gjennomførte en planlagt militærøvelse. 

«Hvis vi trykker på knappene for å utslette fiendene akkurat nå, vil alle basene som provoserer bli redusert til et hav av flammer og aske på et øyeblikk», het det videre.

Øvelsen ble gjennomført, uten at Nord-Korea gjorde alvor av truslene. 

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006, og har siden gjennomført tre prøvesprengninger - den siste av disse i januar i år.

Atomvåpen er ikke blitt brukt i noen væpnet konflikt siden atombombene ble sluppet over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki i 1945.