Nord-Korea betaler Russland med slaver

For å betale ned på gammel gjeld, eksporterer Nord-Korea gratis arbeidskraft til Russland. Slavearbeiderne blir oppbevart i leirer i Sibir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Sovjet-perioden opparbeidet Nord-Korea seg en enorm gjeld til sin ideologiske kollega i vest. I alt skylder det lutfattige landet 3,8 milliarder dollar til Russland. Det eneste de kan betale med er arbeidskraft.

90 prosent av eksporten

I store antall blir nordkoreanske lærlinger sendt til arbeidsleire i Sibir. Her jobber de for liten eller ingen betaling. Avisa The Moscow Times siterer en anonym kilde i det russiske Ministeriet for handel og økonomisk utvikling, som sier at gratisarbeiderne hvert år utgjør 90 prosent av all russisk import fra Nord-Korea.

- På denne måten betalte lederne i Pyongyang ned totalgjelda si til Moskva med 50,4 millioner dollar i fjor, opplyser kilden.

Slaveriet skal være avtalefestet mellom de to statene, der arbeiderne er kamuflert som «eksportvarer». I avtalen heter det at «Nord-Korea innehar et stort antall av en spesiell produkttype som Russland behøver».

Benkter

Avsløringene som Russlands største engelskspråklige avis kommer med i dag passer dårlig inn i reiseruta til Nord-Koreas diktator Kim Jong-Il. Etter en to ukers Russlands-turne i tog, kom han i dag til St. Petersburg, som er siste stopp før han returnerer de 9000 kilometerne tilbake.

Den fly-redde diktatoren har ikke selv kommentert opplysningene, men en pressetalsmann for Nord-Koreas ambassade i Moskva uttalte at opplysningene om gratis arbeidskraft er helt ukjente for han.

- Nordkoreanere jobber ikke uten lønn, sa pressetalsmannen.

Arbeidsleirer

Hvor mange som jobber i leirene og hvor disse er plassert er forløpig uklart. Menneskerettighetsgrupper ønsker nå å se nærmere på saken.

Under Sovjet-perioden var det ingen hemmelighet at arbeidsleire med nord-koreanere eksisterte i Sibir. Offisielt ble de stengt for godt i 1993. Men Amnesty International hevdet så seint som i 1996 at slike leire eksisterte i beste velgående