Nord-Korea blokkerer adgangen til industrikompleks

Mange hundre sørkoreanere arbeider ved komplekset, som er det eneste samarbeidet igjen mellom nord og sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea trappet opp presset mot sør da de onsdag blokkerte adgangen til industrikomplekset i Kaesong der mange hundre sørkoreanere arbeider.

484 sørkoreanske ansatte ventet i dag tidlig ennå på tillatelsen til å reise til Kaesong, flere timer etter at porten skulle vært åpnet, da Nord-Korea informerte om at sørkoreanere ikke ville slippes inn i sonen.

Flere hundre sørkoreanere som befant seg i Kaesong, fikk etter hvert tillatelse til å reise ut. Ifølge sørkoreanske opplysninger var det 861 sørkoreanske arbeidere i Kaesong. De fleste blir, men 46 av dem skulle slippe ut senere onsdag.

- Nord informerte oss i morges om at de bare vil tillate reiser ut av Kaesong og ikke inn, sa talsmannen for gjenforeningsministeriet, Kim Hyung-suk.

Han beklaget sterkt den nordkoreanske beslutningen og sa at første prioritet for sørkoreanske myndigheter er sørkoreanske borgeres sikkerhet.

Gjør alvor av trusler Utviklingen førte til frykt for at Nord-Korea gjør alvor av trusselen om å stenge industrisonen, som hittil har fungert som normalt til tross for den krigerske nordkoreanske retorikken og truslene de siste ukene.

Det er ikke klart hvor lenge Nord-Korea har tenkt å suspendere adgangen til fabrikkene i industrisonen.

Blant dem som ventet på å slippe inn, seg det inn en følelse av at industrisonen kunne bli stengt for godt.

Symbol på samarbeid Kaesong ligger i Nord-Korea, ti kilometer fra grensa, og finansieres av Sør-Korea. Det ble åpnet i 2004 og har siden vært et symbol på samarbeid over grensa, etter hvert det eneste samarbeidet som var igjen.

Nord-Korea har tidligere unnlatt å trekke Kaesong inn i stridigheter med sør fordi komplekset er en enormt viktig kilde for valuta for den fattige, isolerte staten.

123 sørkoreanske bedrifter har fabrikker og anlegg i sonen, og de gir over 50.000 nordkoreanere arbeid. Den nordkoreanske staten får to milliarder dollar årlig i valutainntekter fra sonen.

Ny opptrapping Blokkeringen av adgangen til Kaesong er siste skritt i en opptrapping av konflikten mellom Nord-Korea og resten av verden.

Nord-Korea har truet med å angripe USA og de amerikanske stillehavsbasene med atomvåpen etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene som følge av en ny atomprøvesprengning i februar.

For få dager siden kunngjorde myndighetene i Nord-Korea at det nå hersker krigstilstand mellom de to statene på den koreanske halvøya, og tirsdag ble det kunngjort at de vil gjenåpne Yongbyon-reaktoren.

Som svar har USA trappet opp sin tilstedeværelse og sendt ekstra fly og båter til den årlige militærøvelsen sammen med Sør-Korea, som Nord-Korea forestiller seg er opptakten til en invasjon.

- Farlig og dumdristig USAs utenriksminister John Kerry møtte tirsdag sin sørkoreanske kollega Yun Byung-se og fordømte deretter Nord-Koreas farlige og dumdristige oppførsel

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er sørkoreaner, advarte mot at situasjonen kommer ut av kontroll og gjorde det klart at atomtrusler ikke er noen lek.

- Den pågående krisen har gått altfor langt. Nå må det roes ned, sa Ban og la til at forhandlinger er den eneste fornuftige veien framover.

(NTB)

INGEN ADGANG: Sørkoreanske lastebiler måtte snu da Nord-Korea blokkerte adgangen til industrisonen Kaesong. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix
INGEN ADGANG: Sørkoreanske lastebiler måtte snu da Nord-Korea blokkerte adgangen til industrisonen Kaesong. Foto: Kim Hong-ji / Reuters / NTB scanpix Vis mer