- Nord-Korea brakte våpen inn i demilitarisert sone

USA anklaget fredag kveld Nord-Korea for å ha brakt maskinpistoler inn i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den amerikansk-ledede FN-kommandoen i Seoul har nordkoreanske grensevakter seks ganger denne måneden brakt forbudte maskinpistoler inn i sonen. Første gang skal ha vært den 13. desember, og deretter skal det ha skjedd hver dag mellom den 16. og 20. desember.

Grensevaktene skal ha tatt med seg våpnene da de bemannet posten sin i sonen. De har dermed brutt våpenhvileavtalen fra Korea-krigen i 1953, som begrenser våpnene til lette håndvåpen, heter det i en uttalelse fra United Nations Command (UNC) i Seoul.

Nord-Korea har ifølge UNC også avslått å holde et møte i våpenhvilelandsbyen Panmunjom den 23. desember for å drøfte saken.

Tidligere i desember klaget sørkoreanske myndigheter over at nordkoreanske soldater hadde tatt med seg maskinpistoler inn i en del av den demilitariserte sonen 50 kilometer nord for Seoul. Der har de to koreanske statene ryddet miner for å gjøre klart for å gjenåpne jernbaneforbindelsen som har vært brutt i over 50 år.

(NTB-Reuters)