Nord-Korea dropper atomprogram

Enighet etter to år med forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang dragkamp mellom først og fremst USA og Nord-Korea, har sistnevnte endelig gått med på å legge ned alle planene sine for utvikling av atomvåpen.

Forhandlingene har pågått i mer enn to år, men i dag kom altså partene til enstemmig enighet i et møte i Kinas hovedstad Beijing.

Nord-Korea vil også gjenoppta sin deltakelse i internasjonale våpenavtaler, i tillegg til at de altså går tilbake til ikkespredningsavtalen for for atomvåpen, melder nyhetsbyrået AP.

Inspeksjoner

Landet har også gått med på regelmessige inspeksjoner fra Det Internasjonale Atomenergibyrået, heter det i en uttalelse fra de seks forhandlingslandene Kina, Japan, Russland, USA og Sør og Nord-Korea.

Nord-Korea og USA har også gått med på å respektere hverandres suverenitet og «rett til fredfull sameksistens».

- Dette er det viktigste resultatet så langt av forhandlingene som begynte for mer enn to år siden, sa Wu Dawei, viseutenriksminister i Kina.

ENIGHET:</B> Nord-Koreas viseutenriksminister, Kim Kye Gwan (t.v.) og Sør-Koreas utenriksminister Song Min-soon (i midten) før atomvåpenforhandlingene ble sluttført i dag, mandag. Japans hovedforhandler, Kenichiro Sasae, til høyre i bildet.
- UTVIKLET ATOMVÅPEN:</B> Et kjernefysisk anlegg i byen Yongbyon i Nord-Korea kan her sees på dette bildet fra september i fjor. Nord-Korea gir nå opp alle sine atomprogrammer, i det som betegnes som en historisk avtale inngått i Beijing, Kina.