Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea-ekspert: - Hvis nyheten stemmer, pågår det allerede forhandlinger

Geir Helgesen tror det er behov for eksterne aktører i konflikten mellom USA og Nord-Korea.

I KONFLIKT: Donald J. Trump og Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Wong Maye-E, Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix
I KONFLIKT: Donald J. Trump og Kim Jong-un. Foto: AP Photo/Wong Maye-E, Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en situasjon der det er behov for eksterne aktører som ikke er en del av systemet, og hvis Norge har foreslått seg selv, ville ikke det vært dumt.

Det sier Geir Helgesen, direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, om forhandlingene mellom Nord-Korea og USA som skal holdes i Oslo, ifølge TBS News.

UD har ikke bekreftet om opplysningene til den japanske kanalen stemmer.

Om de gjør det, tror Helgesen at prosessen allerede er i gang.

- Hvis nyheten stemmer, pågår det allerede forhandlinger. Derfor betyr det ikke så mye at det spekuleres i hvor forhandlingene skal holdes, sier Helgesen til Dagbladet.

Håper det skjer

På tross av at han har liten tro på et stort diplomatisk gjennombrudd, håper Helgesen at nyheten stemmer.

Forskeren trekker fram at Norge har stor erfaring innen fredsmekling, og mener at både USA og Nord-Korea har interesser i å holde samtaler.

- De var på vei inn i en gammeldags kald krig-retorikk, og det var nesten nødt til å skje noe. Kina ville aldri ha akseptert et militært angrep på Nord-Korea, sier Helgesen om den tilsynelatende fastlåste situasjonen.

Begge land har tidligere stilt ultimatum til motparten. Blant disse har vært USAs forutsetning om at Nord-Korea gir opp sitt atomvåpenprogram.

- Forhåndskravene har satt en stopper for forhandlinger. Om det stemmer at hemmelige forhandlinger skal holdes i Norge, kan ikke disse kravene være like ultimative som tidligere, mener Helgesen.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Mildere retorikk

Samtidig trekker forskeren fram at de to landene har mildnet retorikken mot hverandre noe den siste tiden.

Her viser han til noe mer forsonlige uttalelser fra USAs administrasjon, samt til Nord-Koreas engasjement i det sørkoreanske valget.

- Nord-Korea har sagt at de håper på seier til opposisjonskandidaten Moon Jae-in i det sørkoreanske valget. Tidligere har de omtalt alle kandidater som marionetter for USA, sier Helgesen om utviklingen.

Flere motiver

Ved en eventuell forhandling, tror direktøren at Nord-Korea vil ønske å erstatte våpenhvileavtalen fra 1953 med en fredsavtale. Han mener også at landet ønsker seg en forsikring om at ikke landet vil bli angrepet av USA og deres allierte.

Et annet krav kan være økonomisk støtte.

Nettopp det var et viktig element i den såkalte KEDO-avtalen mellom USA, Sør-Korea, Japan og Nord-Korea.

Den ble inngått i 1994 og innebar at Nord-Korea frosset atomprogrammet sitt.

Dette i bytte mot to moderne kjernekraftverk med lettvannsreaktorer - fabrikker som aldri ble fullført fordi avtalen brøt sammen.

- De vil sannsynligvis ønske en økonomisk saltvannsinnsprøytning fra USA og dets allierte, tror Geir Helgesen om hva dagens regime i Nord-Korea vil kreve.

Usikkerhet

Dersom det er planlagt samtaler i Norge, er det uklart hvilket nivå det vil foregå på.

En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sier til Dagbladet at opplysningene omhandler et såkalt «Track 2»-møte. Slike holdes rutinemessig og som omhandler ulike temaer verden over, og som skjer uavhengig av amerikanske myndigheter.

VG erfarer at Utenriksdepartementet kjent er med opplysningene om at det kan være snakk om samtaler mellom nordkoreanere og amerikanere i Norge.

«Men VG har ikke klart å ta rede på hvilket nivå samtalene skal foregå på, og det skal ikke være snakk om samtaler i regi av norske myndigheter», skriver avisa.