ÅPEN FOR KRIG: Branstad mener militær handling er siste utvei, men også et alternativ for å bekjempe Nord-Korea. Foto: AFP PHOTO / Nicholas Kamm
ÅPEN FOR KRIG: Branstad mener militær handling er siste utvei, men også et alternativ for å bekjempe Nord-Korea. Foto: AFP PHOTO / Nicholas KammVis mer

«Nord-Korea er den største trusselen mot hele menneskeheten»

USAs ambassadør til Kina snakker ut om forholdet stormaktene har til hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et eksklusivt intervju med TIME forteller Terry Branstad, USAs ambassadør til Kina, hva han mener om Nord-Korea og forholdet mellom USA og Kina.

Branstad ankom Beijing i juli. Tidligere har han vært guvernør i Iowa. Ved siden av handel består arbeidsoppgavene av å lette på de mange friksjonene mellom Kina og USA.

Hvordan tøyle Nord-Korea
Washington og Beijing har forskjellige syn på menneskerettigheter, sensur, territoriale krav i Sør-Kinahavet, intellektuelt tyveri, cyberspionasje og mye mer. På toppen av agendaen troner hvordan man skal tøyle Nord-Koreas kjernefysiske ambisjoner, skriver TIME.

Under intervjuet sitter Branstad med en orienteringsmappe åpen på fanget sitt. Kim Jong-un har nylig avfyrt enda en ballistisk rakett i Japanhavet - en rakett eksperter mener potensielt kunne nådd hvor som helst i USA.

Natt til onsdag skal Kim Jong-un på statlig tv ha erklært at tirsdagens missiltest var vellykket. Det interkontinental ballistiske missilet, skal ha vært av typen Hwasong-15, som er en ny type, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ifølge NTB.

VENNER: Branstad beskrives som en gammel venn av Kina. Her er han avbildet med Kinas President, Xi Jinping. Foto: Reuters / Lintao Zhang / Pool
VENNER: Branstad beskrives som en gammel venn av Kina. Her er han avbildet med Kinas President, Xi Jinping. Foto: Reuters / Lintao Zhang / Pool Vis mer

Branstad kaller Nord-Korea den største trusselen mot hele menneskeheten.

Gammel venn av presidenten
Han synes også at samarbeidet med Kina har forbedret seg dramatisk etter hans ankomst.

Det skader ikke at Branstad i 1985 møtte en ung kinesisk embetsmann som ledet en landbruksdelegasjon til Iowa. Denne unge kinesiske mannens navn var Xi Jinping, og i dag er han president i Kina.

- Jeg er i en unik situasjon fordi jeg er en gammel venn av Xi Jinping og en lojal tilhenger av presidenten. Og dette er trolig det viktigste forholdet i verden - mellom Kina og USA, forklarer Branstad.

Da Branstad mottok Trumps nominasjon til ambassadør, beskrev kinesiske embetsmenn Branstad som en gammel venn av Kina, noe som er et stort kompliment.

Gjør store framskritt
I april ønsket Trump Xi velkommen til sin vinterresidens Mar-a-Lago i Florida. Dette var det første møte mellom de to verdenslederne. Nylig var Trump på statsbesøk i Beijing. Donald Trump og Xi Jinping framstod som gode samarbeidspartnere, men bak fasaden lurer også uenigheter.

Trump langet nok en gang ut mot det «svært ensidige og urettferdige handelsforholdet» mellom de to landene etter samtalene med Xi torsdag, men han la til at han ikke klandrer Kina for å ha dratt fordeler av USA, skriver NTB.

- Når alt kommer til alt, hvem kan klandre et land for å være i stand til å dra fordeler av et annet land for å gi sine egne borgere fordeler, sa Trump da han og Xi møttes i Folkets store sal.

- Jeg gir Kina stor ankjennelse, la han til og høstet applaus.

Ifølge Trump har han og Xi gjort store framskritt når det gjelder både økonomiske og sikkerhetspolitiske spørsmål.

Trumps omtale av Kina står i skarp kontrast til linjen han la seg på under valgkampen. Da uttalte han at USA var «voldtatt» av Kina, og at kineserne hadde stjålet arbeidsplassene fra amerikanerne.

Vaklende støtte til Nord-Korea
Kina har også meldt seg til to nye sikkerhetsråds resolusjoner i FN siden Branstad tok jobben, og han mener at kinesisk støtte til sin historiske allierte er vaklende.

Kina er Nord-Koreas viktigste allierte og største handelspartner. USA har presset Kina til å delta i sanksjonspresset mot Nord-Korea for å bremse diktaturets ambisjoner om å skaffe seg fungerende atomvåpen.

- Jeg tror holdningen har endret seg her. For det første viser timingen av nordkoreanske atom- og missiltester på politiske sensitive øyeblikk for Beijing, at de er like mye mot Xi Jinping og Kina som de er mot USA, sier Branstad.

Å presse Kim-regimet mot randen av kollaps kan føre til blant annet fare for åpen konflikt med en hissig atomkraft og flyktninger som strømmer over grense til Kina. Et annet stort spørsmål er om Kina vil ofre oljefatene de sender til Nord-Korea. Hvert år sendes det en halv million oljefat.

- Kina har tatt skritt langt større enn mange trodde de noen sinne ville på sanksjonene. Det er klart at den store tingen er olje - det er nok den største tingen som kan gjøre en forskjell, sier ambassadøren.

Branstad konkluderer med at militær handling er siste utvei, men også et alternativ.