Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea er så ille at det høres usannsynlig ut. Det er et svart hull i moderne sivilisasjonen

Nord-Korea ekspert klarer ikke å forklare hvor ille situasjonen er i diktaturet.

MENNESKEHANDEL: De nordkoreanske søstrene Han Jin O (15) og Han Eu No (13) ble forsøkt solgt til kinesiske menn. Handelen med jenter fra
hungersrammede Nord-Korea til Kina øker i omfang. Som betaling for sine døtre får nordkoreanerne penger, sigaretter og mat. Foto: John Pomfret/Washington Post/Scanpix.
MENNESKEHANDEL: De nordkoreanske søstrene Han Jin O (15) og Han Eu No (13) ble forsøkt solgt til kinesiske menn. Handelen med jenter fra hungersrammede Nord-Korea til Kina øker i omfang. Som betaling for sine døtre får nordkoreanerne penger, sigaretter og mat. Foto: John Pomfret/Washington Post/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En av de største utfordringene når jeg snakker om situasjonen i Nord-Korea er at jeg går tom for adjektiver for å beskrive hvor ille situasjonene er. Når man snakker til mennesker som jobber med menneskerettigheter eller hjelpearbeid, blir det lett snakk om tortur eller hvor mange som lever under uutholdelige forhold. Å, er det bare en halv million ikke en million som er døde? Dessuten kan være lett å snu seg vekk og se en annen vei da dette ikke angår oss direkte, sier Adrian Hong, som jobber for den amerikanske organisasjonen Pegasus. De har engasjerer seg spesielt i avhoppere fra Nord-Korea.

Umulig å forstå
- En annen utfordring er at forholdene er såpass ille at de som hører beskrivelsen tror historiene er løgn. Det er umulig å ta inn over seg at forholdene virkelig kan våre så bunnløst grusomme, sier Adrian Hong i et videointervju lagt ut på Washington Post.com.

Han beskriver hvordan nordkoreanske avhoppere blir fengslet av kinesiske myndigheter, risikerer å bli solgt som sexslaver eller blir sendt tilbake til Nord-Korea hvor det venter dem særs tøff behandling etter fluktforsøkene.

- Når man er villig til å risikere den straffen man får i Nord-Korea for fluktforsøk, må det være ekstraordinært ille. Og det er det. De frykter de generelle bo- og leveforholdene mer enn torturen for et mislykkede fluktforsøket, sier Hong

- De har sultet ihjel sine borgere, og de aller fleste som ikke heter Kim til etternavn, vet at de vil leve helt på sultegrensen uten mulighet for å protestere. De bruker flere milliarder på våpen, men svært lite på mat. Hvis en person bestemmer seg for å hopper av, blir resten av familien straffet på de verst tenkelige måter, sier Adrian Hong.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un, styrer den underkuete befolkningen med jernhånd. Ingen form for opposisjon godtas.
- Alle som er involvert vet hva som skjer. Det er ingen illusjoner om hvor jævlig dette regimet er, men vi er kanskje desillusjonert i spørsmålet om situasjonen kan løses. Nord-Korea handler ikke bare om menneskerettigheter, det er et svart hull i den moderne sivilisasjonen. De har kjernevåpen og terrorister, det er utrolig at dette ikke var nevnt i valgkampen. Dette feier vi bare under teppet, sier Hong.

Han mener at vi kan gjøre mye for Nord-Korea, og sammenligner dagens arbeidsleirene med Holocaust.

- Situasjonen i Nord-Korea skiller seg fra Holocaust på ett vesentlig punkt. Den gang var det noen få beslutningstakere som visste om grusomhetene, og mange vil si at hvis de hadde vært i samme situasjonen, ville de handlet annerledes enn de som bevitnet Holocaust. I dag kan alle se at det finnes konsentrasjonsleirer i Nord-Korea. Vi har overbevisende dokumentasjon på forholdene, og det finnes ingen unnskyldning for å overse grusomhetene lengre. Bevisene er der, sier Hong.

Han tror at Nord-Korea vil bli et fritt land en gang i fremtiden.

- Kunne gjort mer
- Det vil komme den dagen da dette er over. Om ti år eller om hundre år, men den dagen vil komme. Da vil de fleste av oss tenke at vi kunne ha gjort mer, og at forholdene var ennå verre enn det vi kunne tenkt oss. Spørsmålet er bare hvor mange som må dø først, sier Adrian Hong.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media