RASLER MED ATOMSABLENE: Prøvesprengninga i natt vil føre til forhandlinger, tror norsk ekspert. Foto: AP / NTB Scanpix
RASLER MED ATOMSABLENE: Prøvesprengninga i natt vil føre til forhandlinger, tror norsk ekspert. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

- Nord-Korea er verdensmestre i kampretorikk

Men prøvesprengninga i natt vil føre til forhandlinger, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas nye atomprøvesprengning vil trolig føre til forhandlinger om landets kjernefysiske program, mener den norske eksperten Geir Helgesen. Han viser til erfaringer fra prøvesprengningene i 2006 og 2009.

Helgesen sier forhandlingene kanskje ikke blir offisielle. Han trolig likevel at partene i forhandlingsapparatet vil komme sammen, fordi situasjonen som nå har oppstått, er uholdbar.

- Det ender slik det alltid ender: Det kommer en ny fordømmelse som mange land skiver under på, også land som i det skjulte har utviklet atomvåpen slik som Pakistan, India og Israel, tror Geir Helgesen, som leder Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns universitet.

Deretter kommer nordkoreanerne til å legge fram en «motfordømmelse», mener han.

- De er verdensmestre i kampretorikk, men i de kommende månedene vil det bli nye forhandlinger, spår Helgesen videre.

Han tror forhandlingene vil presse seg fram fordi det er uholdbart at Nord-Koreas befolkning på 23 millioner skal holdes i et slags reservat, isolert fra omverdenen. Det er snakk om like mange mennesker som i de nordiske landene til sammen, påpeker Geir Helgesen.

(NTB)