Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea er villige til å snakke med USA etter Trumps møteavlysning

VIL MØTE TRUMP: Nord-Korea, her representert ved leder Kim Jong-un sier de fremdeles er villige til å møte USA for å løse problemer. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix
VIL MØTE TRUMP: Nord-Korea, her representert ved leder Kim Jong-un sier de fremdeles er villige til å møte USA for å løse problemer. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den plutselige kunngjøringen om at møtet er avlyst er uventet for oss, og vi kan ikke gjøre annet enn å synes at det er ytterst beklagelig, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan i en pressemelding via Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Torsdag ble det kjent at USAs president Donald Trump avlyser det planlagte toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

- Vil møte USA

Viseutenriksminister Kim mener beslutningen ikke er i tråd med verdens ønsker, og at Nord-Korea er villige til å jobbe sammen med amerikanerne for å løse problemene som har oppstått, ifølge Reuters.

- Vi uttrykker vår villighet til å sitte ned i ansikt til ansikt med USA for å løse problemer når som helst og i hvilken som helst form, sier Kim, ifølge Yonhap.

Ifølge nyhetsbyrået lyder beskjeden fra Nord-Korea at det er svært viktig å få gjennomført møtet for å løse den «alvorlige, fiendtlige relasjonen».

Nord-Korea sier at Kim Jong-un nærmest har lagt alt annet til side for å forberede seg på møtet med Trump.

- Lederen vår har også sagt at et møte med president Trump ville dannet en god begynnelse, og han har lagt mye innsats i forberedelsene av dette, sier viseutenriksminister Kim.

- Vår forpliktelse til å gjøre vårt beste for freden og stabiliteten i verden, og på den koreanske halvøya, ligger fast, og vi er åpne for å gi tid og mulighet til USA, sier Kim.

Etter planen skulle Kim og Trump møtes i Singapore 12. juni, men de siste ukene har retorikken mellom de to landene igjen blitt skarpere, etter en periode med en noe mer vennskapelig omtale av hverandre.

Avlyste møte

Det hele kulminerte torsdag med at Trump avlyste møtet med Kim.

- Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Derfor representerer dette brevet at møtet ikke vil finne sted, het det i et åpent brev fra Donald Trump.

- Det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten Trump nevnte er bare et svar på den ensidige nedrustningen som blir forsøkt presset fram i forkant av toppmøtet, sier Kim.

Nord-Korea hadde fram til Trumps avgjørelse flere ganger truet med å avlyse møtet. Flere la skylden for Nord-Koreas trusler på Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton.

Han har ved flere anledninger tatt til orde for en «Libya-modell» når det gjelder Nord-Korea. Det Bolton har hatt i tankene er at Muammar al-Gadaffi la ned sitt atomvåpenprogram i 2003, mot at sanksjoner mot landet ble løftet.

Men som kjent ble Gadhafi styrtet og brutalt drept av den NATO-støttede opposisjonen i landet, og det er den historien Nord-Korea ser for seg når de hører snakk om Libya.

Refset Pence

Noe som også har ført til at de har fyrt av gårde til dels skarp retorisk skyts mot Trumps nære samarbeidspartnere, deriblant visepresident Mike Pence, som omtalte «Libya-modellen» tidligere denne uka.

- Sett i lys av bemerkninger fra høytstående amerikanske politikere, som fremdeles ikke har sett denne virkeligheten, og sammenlikner Nord-Korea med Libya, som møtte en tragisk skjebne, så tenker jeg at de vet veldig lite om oss, sa Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son-hui.

Hun beskrev visepresidentens uttalelser som løsslupne og dumme. Samtidig sa hun også at det var opp til USA hvorvidt de to landene skulle treffes ved møtebordet eller i en atomkonfrontasjon.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media