Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea etter FN-kritikk: «svindel», «krigserklæring» og «katastrofale konsekvenser»

Fnyser av FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nordkoreanske regimet tar ikke lett på kritikken fra FN om at det skjulte landet skal stå bak tiår med bestialske straffe- og torturmetoder mot sine egne innbyggere og de som har utfordret styresettet i landet.

Bakgrunnen er en FN-rapport i februar basert blant annet på intervjuer med tidligere politiske fanger i landet. FNs undersøkelseskomite skal ha avdekket tortur, politisk undertrykkelse og annen kriminalitet i landet, som påpekes i rapporten som er utgangspunktet for forslaget om en resolusjon om å stille Nord-Korea for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Ifølge FN-rapporten overskygger menneskerettssituasjonen i Nord-Korea alle andre land i varighet, intensitet og skrekk.

- Katastrofale konsekvenser De som anklages for politisk uenighet med ledelsen bare forsvinner i fengselsleirer. Der skal de bli utsatt for planlagt sult, tvangsarbeid, henrettelser, tortur, voldtekt og folk skal nektes rettigheten til å få barn gjennom avtraffelser, tvungne aborter og barnedrap.

Nord-Korea fnyser av det de mener er påstander og har advart mot at de som følge av kritikken muligens blir tvungne til å gjennomføre atomprøvesprengninger.

Nå går de enda lenger. Ifølge nyhetsbyrået AFP advarer de om «katastrofale konsekvenser» for land som støtter FNs resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), melder NTB.

FN-komiteen som vedtok resolusjonen tok det første skrittet mot en internasjonal straffeforfølgelse av regimet i Pyongyang for anklager om forbrytelser mot menneskeheten. Nord-Korea kaller resolusjonen «svindel» og en «krigserklæring».

Japan, Sør-Korea og USA er Nord-Koreas «hovedmål», og de er «helt ansvarlige for de ufattelige og katastrofale konsekvenser som følger av det paniske menneskerettighetsbråket rettet mot Nord», skriver NTB.

Til stede Stortingsrepresentant Sveinung Stensland i Helse- og Omsorgskomiteen var til stede på FNs hovedforsamling i New York da undersøkelseskomiteen la fram forslaget til resolusjon.

- Det hele var en surrealistisk opplevelse. På den ene siden av bordet har du nordkoreanske flyktninger som fortalte om sine forferdelige opplevelser i fangeleirer, på den andre siden har du nordkoreanske representanter som totalt benekter alt som blir sagt, sa Stensland til Dagbladet tidligere denne uka.

Han var ikke særlig imponert over svaret som kom fra de nordkoreanske representantene.

- Svaret fra nordkoreanerne var helt sinnssykt å høre på. De avfeide alt og mente at hele rapporten var en konspirasjon sammen med USA mot Nord-Korea. De fortalte i hovedtrekk at i Nord-Korea var det fint. Samtidig retta de sterk kritikk mot FN og undersøkelseskommisjonen.

- De fortalte også at menneskene som kom med disse historiene er «undermennesker», og at de ikke kan bli tatt på alvor, sier stortingsrepresentanten.


IKKE BLID: Kim Jung-Un advarer om atomprøvesprengninger og katastrofale konsekvenser etter FN-kritikken. Foto: Reuters / NTB scanpix
IKKE BLID: Kim Jung-Un advarer om atomprøvesprengninger og katastrofale konsekvenser etter FN-kritikken. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling