Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea forbereder seg på nye atombombe-tester

Sørkoreansk nyhetsbyrå melder at Nord-Korea gjør seg klare for landets fjerde atomprøvespregning.

PRØVESPRENGNING: Nord-Korea gjør seg klar til flere underjordiske atomprøvesprengninger i Punggye-ri-området, ifølge sørkoreansk media. Det har tidligere blitt gjennomført prøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix
PRØVESPRENGNING: Nord-Korea gjør seg klar til flere underjordiske atomprøvesprengninger i Punggye-ri-området, ifølge sørkoreansk media. Det har tidligere blitt gjennomført prøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006, og har siden gjennomført to prøvesprengninger. Nå er det ting som tyder på at det lukkede landet forbereder seg på flere forsøk, melder den sørkoreanske avisa Yonhap.

- Det er økt aktivitet med personell og biler ved deres område for atomprøvesprengning. Det virker som om Nord-Korea er i gang med å grave en ny tunnel, sier en anonym sørkoreansk tjenestemann ifølge avisa. 

En annen kilde hevder ifølge Yonhap at utgravingen viser at Nord-Korea har en intensjon om å gjennomføre en fjerde prøvesprengning. 

Det lukkede regimet har tidligere gjennomført tre underjordiske atomprøvespregninger i Punggye-ri-området, den første ble gjennomført i 2006. Siden 2003 har Nord-Korea ført samtaler om sitt atomprogram med USA, Sør-Korea, Kina, Russland og Japan.

«Svært provoserende» Verdens ledere raste etter at landet gjennomførte deres siste atomprøvesprengning i 2013.

ATOMKRAFT: Dette bildet fra 2008 viser arbeidere inne i hoved-atomreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea. Foto: AP / NTB Scanpix
ATOMKRAFT: Dette bildet fra 2008 viser arbeidere inne i hoved-atomreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Prøvesprengningen ble utført på en «sikker og perfekt» måte. Det ble brukt en forminsket atombombe med forsterket kraft, opplyste regimet gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA.

USAs president Barack Obama sa den gang i en uttalelse at prøvesprengningen var en «svært provoserende handling», som krevde «rask og kredibel handling» fra verdenssamfunnet.

Nyheten om forberedelsene til nye mulige underjordiske prøvesprengninger kommer litt mer enn en måned etter at diktaturstaten antydet at det kunne være aktuelt å gjennomføre en prøvesprengning, som svar på den «fiendtlige politikken» til USA og dets allierte. 

- Sjanseløse USAs forsvarsminister Ashton Carter kom tidligere i år med en klar advarsel til Nord-Koreas leder, Kim Jong-Un. 

- Nord-Korea må forstå at vi vil svare på enhver provokasjon fra dem. De vil være sjanseløse mot oss og våre allierte i Sør-Korea, sa Carter i en tale til amerikanske tropper.

- Vil styrke partiet Fredag ble det også klart at Nord-Korea vil kalle inn til partikongress i kommunistpartiet i mai til neste år. Sist gang partiet avholdt kongress var i oktober 1980, da nåværende leder Kim Jong-uns bestefar, Kim Il-sung, styrte landet, melder NTB.

Kongressen vil være partiets sjuende siden det ble grunnlagt i 1945.

Uttalelsen fra Nord-Korea gir ingen forklaring på hva partikongressen skal ta opp, men nevner at partiet «trenger å styrke partiet ytterligere ... og forsterke sin ledende rolle». Observatører mener at kongressen kan skape en arena for å signalisere viktige omdreininger i politikken eller å gjøre skifter i partiledelsen, melder NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media