Nord-Korea foreslår samtaler med Sør

For å lette på den spente situasjonen på Koreahalvøya.

ØNSKER SAMTALER: Nord-Korea med leder Kim Jong-il i spissen ønsker samtaler med regjeringen i Sør-Korea for å finne en løsning på den svært anspente situasjonen på Koreahalvøya. Foto: AFP Photo/KCNA via KNS/Scanpix
ØNSKER SAMTALER: Nord-Korea med leder Kim Jong-il i spissen ønsker samtaler med regjeringen i Sør-Korea for å finne en løsning på den svært anspente situasjonen på Koreahalvøya. Foto: AFP Photo/KCNA via KNS/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea foreslår å gå inn i samtaler med Sør-Korea for å løse den spente situasjonen på Koreahalvøya, melder Sky News.

Det framkommer i en felles uttalelse fra Nord-Koreas myndigheter, politiske parti og andre organisasjoner.

Regjeringen i Pyongjang ønsker å gå inn i samtalene uten noen betingelser fra noen av sidene og så tidlig som overhodet, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

For seks uker siden skjøt nordkoreansk artilleri mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong nær grensen mellom de to landene. Fire sørkoreanere, to av dem sivile, mistet livet i denne episoden som betegnes som den verste på flere år.

Samtidig dro USAs spesialutsending Stephen Bosworth i dag til Beijing for å be kineserne slutte seg til det internasjonale presset for å få regimet i Pyongyang til å stanse utviklingen av atomvåpen. Han kunngjorde der at han mente nøkkelen til avspenning på Koreahalvøya ligger i Kina.

Før avreisen til Beijing i dag holdt Bosworth samtaler med politikere og tjenestemenn på regjeringsplan i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, skriver NTB. Tema for samtalene var den økte spenningen i regionen etter sammenstøt mellom de to koreanske statene.

- En krig i regionen ville bli en katastrofe, og ikke bare for de to koreanske statene. Denne krigen ville også bli katastrofal for deres hovedallierte, USA og Kina, skrev den sørkoreanske avisen Joong Ang onsdag.

Dagbladet kommer med mer.