- Nord-Korea forsøkte å smugle gassmasker til Assad-regimet

Stoppet i Tyrkia. Nå planlegger USA mini-aksjon i Syria.

BESKYTTER SEG: En aktivist bruker gassmaske i et område hvor det angivelig skal ha blitt brukt kjemiske våpen i Syria. Nord-Korea skal ha forøskt å eksportere gassmasker og våpen til Syria-regimet tidligere i år. Foto: REUTERS / Bassam Khabieh / NTB scanpix
BESKYTTER SEG: En aktivist bruker gassmaske i et område hvor det angivelig skal ha blitt brukt kjemiske våpen i Syria. Nord-Korea skal ha forøskt å eksportere gassmasker og våpen til Syria-regimet tidligere i år. Foto: REUTERS / Bassam Khabieh / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene av skadde etter at det angivelige har blitt brukt kjemiske våpen under borgerkrigen i Syria har rystet en hel verden. Også verdens toppledere er i ferd med å si at nok er nok.

På en pressekonferanse i går gjorde Obamas talsmann, Jay Carney, det klart at den amerikanske presidenten vurderer en Syria-reaksjon.

- Det Obama evaluerer nå er et svar på en vidspredt bruk av kjemiske våpen. Det er ingen tvil om at det er kjemiske våpen det syriske regimet, Assads regime, har brukt. De har forsøkt å utrydde dette nabolaget, sa Carney i går kveld.

Planlegger mini-aksjon Utenriksminister John Kerry omtalte situasjonen slik:

- Det vi ser er virkelig og avskyelig, sa Kerry.

Avisa Washington Post melder at reaksjonen Obama vurderer dreier seg om et slags miniangrep, en militæraksjon som er begrenset i omfang og som ikke skal vare i mer enn to dager.

Målet skal være å skremme og straffe Assad-regimet. Planene Obama vurderer omfatter bruk av krysserraketter og langtrekkende bombefly, skriver avisen , som siterer anonyme kilder i den amerikanske regjeringen, melder NTB.

Ifølge Washington Post er krigsskip med krysserraketter allerede på plass i Middelhavet.

- Smuglet gassmasker Nord-Korea ser ut til å være av en annen oppfatning. Nyhetsbyrået AFP rapporterer at den japanske avisa Sankei Shimbun skal ha avslørt at Nord-Korea i april i år forsøkte å eksportere gassmasker inn til Syria og Assad-regimet.

- PLANLEGGER BEGRENSET AKSJON: Amerikanske myndigheter bekreftet i går at de vurderer en reaksjon etter den angivelige bruken av kjemiske våpen i Syria. Ifølge Wahington Post planlegger utenriksminister John Kerry og co en begrenset og kortvarig militær aksjon i Syria for å skremme regimet. Foto: AFP / Jewel Samad / NTB scanpix
- PLANLEGGER BEGRENSET AKSJON: Amerikanske myndigheter bekreftet i går at de vurderer en reaksjon etter den angivelige bruken av kjemiske våpen i Syria. Ifølge Wahington Post planlegger utenriksminister John Kerry og co en begrenset og kortvarig militær aksjon i Syria for å skremme regimet. Foto: AFP / Jewel Samad / NTB scanpix Vis mer

Maskene, våpen og ammunisjon skal ha vært om bord på et libysk-registrert skip som ble stoppet i Tyrkia. Etter tips fra amerikansk etterretning skal tyrkerne ha funnet 1400 geværer og pistoler, 30 000 kuler og gassmasker som kunne brukes til å beskytte seg mot kjemikalier, skriver avisa som, ifølge AFP, er kjent for å publisere troverdig informasjon fra Nord-Korea.

Kapteinen skal ha innrømmet at skipet hans kom fra Nord-Korea og fraktet våpen som skulle til Syria.

Nord-Korea og Syria skal hatt en militær allianse i flere år.

FN-inspektørene som skal etterforske kjemikaliepåstandene ble beskutt av snikskyttere i går.

De 20 FN-inspektørene skal ha snudd og kjørt tilbake til et sjekkpunkt.  Der ble det også besluttet å utsette de viktige undersøkelsene de var satt til å gjøre.