Nord-Korea frykter atomangrep

Russland mener at sikkerheten til Nord-Korea må garanteres for å få det isolerte regimet til å frasi seg retten til å ha atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands utenriksminister, Igor Ivanov, sa i dag at situasjonen kan bli uforutsigbar hvis ikke Nord-Koreas sikkerhet blir garantert. Samtidig understreket Ivanov at Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) inspektører må få vende tilbake til Nord-Korea. Inspektørene ble utvist nyttårsaften.

Nord-Korea anklaget mandag USA for å forberede et atomvåpenangrep. Det offisielle nyhetsbyrået KCNA meldte at Nord-Korea hadde bedret sin evne til selvforsvar for å møte trusselen fra «den intensiverte amerikanske invasjonspolitikken», som ifølge Pyongyang går ut på å «kvele Nord-Korea med atomvåpen».

- Hvis USA starter en atomkrig på den koreanske halvøya, vil det ikke unngå sin selvutslettelse, skriver KCNA.

Reell frykt

Sørkoreanske analytikere mener at de nordkoreanske lederne virkelig tror på det skremselsbildet de presenterer.

- Når nordkoreanere sier at de er bekymret for et amerikansk militært angrep, mener de det, sier Koh Yu-Hwan, som er professor ved Dongkuk-universitet i Seoul. Han mener at president George W. Bush sementerte den nordkoreanske frykten for et angrep da han plasserte landet i ondskapens akse sammen med Irak og Iran.

Chon Hyun-Joon, som arbeider ved Korea Institute for National Unification i Seoul, mener at det nordkoreanske atomvåpenprogrammet må ses i sammenheng med frykten for et amerikansk angrep.

- Nordkoreanerne ønsker at Washington inngår en formell diplomatisk ikkeangrepsavtale med dem, sier Chon. USA har så langt utelukket en slik avtale. Sør-Korea har foreslått en skriftlig forsikring om at USA ikke planlegger et angrep, men Chon tviler på at det vil være nok for å tilfredsstille Pyongyang.

Utsendinger fra Sør-Korea skulle mandag drøfte situasjonen i Nord-Korea med japanske og amerikanske kolleger i Washington.

IAEAs reaksjon

IAEAs styre møttes i dag for å vurdere en reaksjon på at Nord-Korea har gjenopptatt sitt atomvåpenprogram. Da møtet begynte gjorde IAEAs leder, Mohamed el-Baradei det klart at Nord-Korea må etterleve kravene som stilles til landet.

- Jeg håper at Nord-Korea vil innse at det er føyelighet og ikke trass som vil åpne for at landets sikkerhetsbekymringer kan løses, sa el-Baradei. Han la til at alle parter må forstå at krisen ikke kan løses gjennom trusler om bruk av atomvåpen.

Det var på forhånd ventet at IAEAs styre ville vedta en resolusjon som gir Nord-Korea en ny mulighet til retrett slik at landet unngår at saken havner i Sikkerhetsrådet. Hvis styret i IAEA bestemmer at Nord-Korea har brutt sine internasjonale forpliktelser, havner saken automatisk på Sikkerhetsrådets bord. Sikkerhetsrådet kan innføre straffereaksjoner eller i verste tilfelle gi grønt lys for et militært angrep.

(NTB)