- Nord-Korea ga Libya uran

FN-inspektører skal ha funnet bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs atominspektører ha funnet beviser for at Nord-Korea har forsynt Libya med uran - en av de viktigste ingrediensene i fremstillingen av atomvåpen, skriver New York Times. Avisas kilder var amerikanske embetsmenn og europeiske diplomater med tilgang til etteretningsmaterialet. Kildene understreket at bevisene ikke er endelige, og at saken fortsatt er under etterforskning.

Libya leverte nærmere to tonn uran hexaflorid til USA tidligere i år, da diktator Moamar Gadhafi underskrev en avtale om å gi opp sitt atomvåpenprogram. USA antok at uranet kom fra Pakistan. Nå skal altså Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ha funnet sterke indikasjoner på at uranet kom fra Nord-Korea.

Ifølge New York Times er konklusjonen basert på intervjuer med medlemmer av nettverket til Abdul Qadeer Khan - kjent som den pakistanske atombombens «far». Den tidligere lederen av Pakistans fremste atomlaboratorium har innrømmet at han har solgt hemmeligheter til Libya, Nord-Korea og Iran.

Om etterforskningen bekrefter at uranet kommer fra Nord-Korea, vil det være første gang det blir lagt fram bevis på at landet er en leverandør i det hemmelige atomnettverket, skriver CNN.com.

Det hvite hus vil ikke bekrefte medias rapporter, men talsmann Trent Duffy sier de kjenner til saken.

- Derfor er det viktig at vi fortsetter vår politikk for å forsikre oss om at Nord-Korea nedruster i en fullstendig, uforanderlig og beviselig måte.

SOLGTE: Nord-Koreas president Kim Jong Il hadde besøk av Japans statsminister (t.v.) Junichiro Koizumi i helga, for å snakke om blant annet Nord-Koreas atomprogram.
SNILL GUTT:</B> Libyas leder Moamar Gadhafi har overlevert uran til USA. Nå skal IAEA ha funnet bevis på at Nord-Korea er leverandøren.