Nord-Korea går til angrep på USAs visepresident og truer igjen med å avlyse toppmøte

USAs visepresident Mike Pence får passet sitt påskrevet. - Ignorante og idiotiske uttalelser.

RASER: Nord-Koreas viseutenriksminister går til frontalangrep på USAs visepresident Mike Pence, for kommentarer han kom med nylig. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix
RASER: Nord-Koreas viseutenriksminister går til frontalangrep på USAs visepresident Mike Pence, for kommentarer han kom med nylig. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at det offisielt ble kjent at USA og Nord-Koreas ledere Donald Trump og Kim Jong-un skal møtes til samtaler i Singapore 12. juni, har det kommet signaler fra Nord-Korea om at det ikke er helt sikkert at møtet faktisk kommer til å finne sted.

De har allerede truet med å avlyse møtet, og nå kommer det nye advarsler fra det lukkede regimet.

- Opp til USA

Ifølge viseutenriksminister Choe Son-hui, hviler møtets skjebne helt og holdent i USAs hender, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

- Hvorvidt USA vil møte oss i et rom eller i en atomkonfrontasjon kommer helt og holdent an på avgjørelsene og oppførselen til USA. Dersom USA fornærmer vår godvilje eller klamrer seg til ulovlige og skandaløse handlinger, så vil jeg foreslå for vårt lederskap at de revurderer toppmøtet mellom Nord-Korea og USA, sier Choe.

Da Nord-Korea nylig truet med å avlyse toppmøtet ble det begynner med at USA og Sør-Korea nylig satt i gang en ny felles militærøvelse.

Samtidig har nordkoreanerne reagert svært negativt på at Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, ved flere anledninger har tatt til orde for en «Libya-modell» når det gjelder Nord-Korea.

Det Bolton har hatt i tankene er at Muammar al-Gaddafi la ned sitt atomvåpenprogram i 2003, mot at sanksjoner mot landet ble løftet.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer

Men nordkoreanerne ser litt annerledes på det, alle den tid Gadhafi noen år etter at han ga avkall på masseødeleggelsesvåpen ble styrtet og brutalt drept av sine motstandere. Det er det de ser for seg når «Libya-modellen» blir nevnt.

- Sett i lys av bemerkninger fra høytstående amerikanske politikere, som fremdeles ikke har sett denne virkeligheten, og sammenlikner Nord-Korea med Libya, som møtte en tragisk skjebne, så tenker jeg at de vet veldig lite om oss, sier Choe.

- For å låne deres ord så kan vi også USA til å smake en forferdelig tragedie som de ikke har opplevd eller forestilt seg fram til nå.

Angriper Pence

Viseutenriksminister Choe tar også for seg USAs visepresidents, Mike Pence, uttalelser tidligere denne uka.

- Det var litt snakk om Libya-modellen i forrige uke, og som du vet så har presidenten gjort det klart at dette bare vil ende som den dersom Kim Jong-un ikke gjør en avtale, sa Pence mandag, ifølge CNN.

Da det ble påpekt at dette kunne bli sett på som en trussel, sa Pence til Fox News:

- Vel, det er vel mer et faktum.

Pence uttalelser har ikke gått upåaktet hen i Nord-Korea.

- USAs visepresident Pence har kommet med løsslupne og uforskammede bemerkninger om at Nord-Korea kan ende som Libya, at det militære alternativet aldri har blitt tatt av bordet. og at USA trenger fullstendig, kontrollerbar og irreversibel atomnedrustning, og så videre, sier Choe.

- Som en person som er involvert i saker som har med USA å gjøre så kan jeg ikke skjule min overraskelse over sånne ignorante og dumme bemerkninger som kommer ut av munnen på USAs visepresident.

Hun sier også at Pence ved å sammenlikne Nord-Korea med Libya viser at han mangler kunnskap.

- Vi kan gjette oss til hva slags politisk tulling han er når han prøver å sammenlikne Nord-Korea, en atomvåpenstat, med Libya, som nettopp hadde installert noe utstyr og fiklet med det, sier Choe, ifølge Washington Post.

Forbereder møte

Også USAs president Donald Trump har gitt uttrykk for at møtet mellom ham og Kim kan bli utsatt.

- Hvis det ikke finner sted, så kanskje det vil finne sted seinere, sa presidenten i forbindelse med et møte med den sørkoreanske presidenten, Moon Jae-in i Det hvite hus tirsdag.

Onsdag redegjorde også USAs utenriksminister Mike Pompeo om forberedelsene til det planlagte toppmøtet i Kongressen.

Pompeo har møtt Kim to ganger i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang og sier han har forklart Nord-Korea hva de må gjøre for å bevise at de faktisk ruster ned.

Ifølge Pompeo har Kim sagt at han i gjengjeld ønsket økonomisk bistand fra USA og tilgang til teknologi fra utenlandsk næringsliv. I tillegg skal Kim ønske at verdenssamfunnet garanterer for Nord-Koreas sikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer