Nord-Korea gjenåpner kjernekraftindustrien

Med et hastevedtak åpner Nord-Korea sin omstridte kjernekraftindustri igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas beslutning førte torsdag til at Sør-Koreas regjering innkalte til hastemøte i sitt sikkerhetsutvalg, melder nyhetsbyrået Yonhap. .

Ifølge Yonhap er det mangel på kraft som har fått Nord-Korea til å bestemme seg for å gjenåpne kjernekraftindustrien. Kraftmangelen kommer etter at USA, EU, Japan og Sør-Korea fra og med desember stanset alle leveranser av råolje til Nord-Korea.

Beslutningen om stans i oljeleveransen kom etter at regimet i Pyongyang i oktober innrømmet at det forsøker å utvikle atomvåpen.

I 1994 undertegnet Nord-Korea en avtale med USA om at de skulle få to kjernereaktorer pluss regulære oljeforsyninger, mot at landet stanset alle forsøk på å utvikle kjernevåpen.

Ifølge USAs viseutenriksminister Richard Armitage er også Nord-Koreas gamle allierte, Kina, enig i at Nord-Korea skal stanse sitt program for kjernekraft. Armitage er for tiden på en rundreise i Asia og Australia.

Ifølge viseutenriksminister Armitage har han hatt gode samtaler med sine «kinesiske venner». Armitage sier at han er sikker på at Kina vil støtte Washington i arbeidet for å sette press på Nord-Korea i denne saken.

(NTB-Reuters-AFP)