Nord-Korea gjennomførte prøvesprengning

Gjorde alvor av trusselen. Krisemøte i sør.

SPENT: En sørkoreansk soldat skuer over grensa mot Nord-Korea. Foto: AP/SCANPIX
SPENT: En sørkoreansk soldat skuer over grensa mot Nord-Korea. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nord-Korea gjennomførte i natt norsk tid en underjordisk atomprøvesprengning. Det melder det statlige nyhetsbyrået i landet, KCNA, ifølge BBC News.

- Vi har gjennomført en vellykket prøvesprengning i natt, som ledd i landets tiltak for å styrke sitt kjernefysiske forsvar, lyder erklæringen fra de nordkoreanske myndighetene.

Dermed har det lukkede kommunistiske landet gjort alvor av trusselen om en ny prøvesprengning som de framsatte for en måned siden.


Kraftigere

Ladningen som ble sprengt i natt, skal ha vært kraftigere enn landets første, fra oktober 2006. I tillegg skal kontrollen over sprengningen være høynet, melder det statlige byrået ifølge Reuters.

Den sørkoreanske presidenten Lee Myung-Bak har innkalt til krisemøte, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. De bygger sine opplysninger på kilder i regjeringspartiet.

Forsvarsdepartementet i Seoul vil foreløpig ikke kommentere opplysningene, melder NTB.

Mistanken om at Nord-Korea hadde sprengt en atombombe - sin andre - oppsto da geologer i sør og i USA registrerte jordskjelvliknende rystelser like før klokka 03 i natt, norsk tid.

CNN.com meldte om at amerikanske geologer hadde oppdaget et jordskjelv med en styrke på 4,7 på Richters skala. Episenteret var 375 kilometer nordøst for Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Ifølge den sørkoreanske meteorologiske instituttet ble den kjernefysiske ladningen detonert ved byen Kilju, 10-15 kilometer fra der den første bomben ble sprengt i 2006, skriver Yonhap.


Trusler

Nord-Korea truet for en måned siden med at de ville gjennomføre en ny prøvesprengning i protest mot de kraftige internasjonale reaksjonene, blant dem en fordømmelse fra FNs sikkerhetsråd, på at de angivelig prøveskjøt en langdistanserakett. Samtidig trakk de seg fra internasjonale samtaler om landets atomprogram.

Reaksjonene i regionen lar ikke vente på seg. I tillegg til at Sør-Korea nå svinger seg rundt, har japanske myndigheter opprettet en krisegruppe med kommandosenter på statsministerens kontor.

- Vi vil aldri tolerere Nord-Koreas prøvesprengninger, og vil gjennomføre strenge tiltak som reaksjon, sier en japansk tjenestemann ifølge CNN.

Mange land frykter at Nord-Korea for det første er i ferd med å utvikle et effektivt atomvåpen, for det andre at de holder på å utvikle en langdistanserakett som kan frakte stridshodene til fjerntliggende deler av kloden.

- Nord-Korea har tilsynelatende lært mer siden den første sprengningen, som ikke gikk så bra, sier den amerikanske sikkerhetspolitiske eksperten Jim Walsh til CNN.

Walsh maner til nøkternhet rundt sprengningen.

- Det blir neppe noen kjernefysisk konflikt med det første. Det viktigste er nok de politiske reaksjonene, både innad i Nord-Korea og internasjonalt, sier han.

Ifølge Reuters ble den sørkoreanske børsen hardt rammet av nyheten om prøvesprengningen; hovedindeksen Kospi falt 4 prosent ved åpning, samtidig som valutaen, won, falt i forhold til den amerikanske dollaren.