Nord-Korea gjenvinner brenselstaver

Prosessen gjør det mulig å lage plutonium til kjernevåpen.

YONGBYON: Dette er et satellittfoto av plutoniumsreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea. Foto: REUTERS/DigitalGlobe/SCANPIX
YONGBYON: Dette er et satellittfoto av plutoniumsreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea. Foto: REUTERS/DigitalGlobe/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har begynt å gjenvinne brukte brenselstaver fra atomkraftverk. Prosessen gjør det mulig å lage plutonium til kjernevåpen.

Den nordkoreanske utenriksdepartementet sier i en uttalelse lørdag at gjenvinningsprosessen vil bidra til å styrke landets kapasitet for kjernefysisk avskrekking. Videre refererer departementet til «økende militære trusler» fra fiendtlige styrker.

Nord-Korea reagerte sterkt på at FNs sikkerhetsråd fordømte landets rakettoppskyting i begynnelsen av april. Så langt har diktaturstaten utvist internasjonale atominspektører, trukket seg fra sekslandssamtalene om landets atomprogram og i stedet lovet å gjenoppta arbeidet med det omstridte programmet.

Erklæringen om gjenvinning av brenselstaver kom bare noen timer etter at FN vedtok å innføre sanksjoner mot tre nordkoreanske selskaper som hevdes å være delaktig i landets utvikling av langtrekkende raketter.

(NTB)