Nord-Korea gruslegger avtale med USA

Avtalen innebar at Nord-Korea skulle stanse sitt atom- og rakettprogram.

INGEN AVTALE: Nord-Korea sier avtalen med USA ikke lenger er gyldig. Avtalen innebar å stanse sitt atom- og rakettprogram. I tillegg skulle inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA få innslipp i landet. Foto: KCNA / REUTERS / NTB SCANPIX
INGEN AVTALE: Nord-Korea sier avtalen med USA ikke lenger er gyldig. Avtalen innebar å stanse sitt atom- og rakettprogram. I tillegg skulle inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA få innslipp i landet. Foto: KCNA / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea sier avtalen med USA om å stanse sitt atom- og rakettprogram ikke lenger er gyldig.

USA har allerede gjort det klart at det ikke vil holde sin del av avtalen, som innebærer å gjenoppta leveransen av 240.000 tonn matvarehjelp til det utarmede og lukkede landet. Det skjedde etter at Nord-Korea forrige fredag skjøt opp en langdistanserakett til landsfader Kim Il-sungs ære.

Avtalen som ble inngått i februar innebar at Nord-Korea skulle stanse sitt atom- og rakettprogram. I tillegg skulle inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA få slippe inn i landet for å overvåke avtalen.

Kommunistdiktaturet sier tirsdag at avtalen med USA ikke lenger er bindende, ettersom USA har «utført fiendtlige handlinger» mot Pyongyang, ifølge en uttalelse viderebrakt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

FNs sikkerhetsråd fordømte mandag rakettoppskytingen. Selv om oppskytingen var mislykket og raketten eksploderte i lufta etter et drøyt minutt, har hendelsen vakt sterke reaksjoner. USA har varslet at landet vil forsøke å isolere Nord-Korea enda mer som følge av hendelsen.

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

(NTB)