FEMÅRSPLAN: Den nåværende femårsplanen er på ordre fra Kim Jong-un, og fokuserer på å sende opp flere jordobservasjonssatelitter, og en kommunikasjonssatelitt - som vil være et stort teknologisk skritt framover. Alt dette må være på plass før en eventuell månetur.
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS&nbsp;</span>
FEMÅRSPLAN: Den nåværende femårsplanen er på ordre fra Kim Jong-un, og fokuserer på å sende opp flere jordobservasjonssatelitter, og en kommunikasjonssatelitt - som vil være et stort teknologisk skritt framover. Alt dette må være på plass før en eventuell månetur.  Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS Vis mer

Nord-Korea håper å plante flagget på månen i løpet av ti år

Utenlandske eksperter: - Ikke så usannsynlig som det kan virke. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordkoreanske tjenestemenn har lenge arbeidet hardt med å få på plass en femårsplan for å få mer avanserte satelitter i bane til år 2020. Men nordkoreanerne har ikke tenkt til å stoppe der: Nå tar de også sikte på månen.

ATOMANGREP: I en propagandafilm fra Nord Korea blir Washington angrepet med atomraketter. Vis mer

I et intervju med nyhetsbyrået AP, sier en høytstående tjenestemann i det som er Nord-Koreas versjon av NASA, at internasjonale sanksjoner ikke vil stoppe Pyongyang fra å lansere satelitter fram mot 2020, og at han håper å se det nordkoreanske flagget på månen i løpet av de neste ti årene.

- Selv om USA og landets allierte prøver å blokkere vår utvikling, vil våre romforskere entre rommet, og definitivt plante flagget vårt på månen, sier Hyon Kwang II, direktør for avdelingen for vitenskap ved Nord-Koreas nasjonale «NASA», NADA.

På ordre fra Kim Jong-un

Men en ubemannet, nordkoreansk måneferd i ikke altfor fjern framtid, er kanskje ikke så usannsynlig som det kan virke. Utenforstående eksperter sier at det hele er ambisiøst, men tenkelig.

For mens USA er det eneste landet som har gjennomført en bemannet måneferd, har flere andre nasjoner sendt ubemannede romskip, og har i den forstand også plantet sine flagg.

TRUET:Amatøropptak som ble gjort av en Sør-Koreansk privatperson viser Nord-Koreas artilleriskudd ved grensen mot naboen i Sør hvor det ble avfyrte 100 artillerigranater i havet mandag under en skarpskytingsøvelse. Video: NTB Vis mer

Den nåværende femårsplanen er på ordre fra Kim Jong-un, og fokuserer på å sende opp flere jordobservasjonssatelitter, og en kommunikasjonssatelitt - som vil være et stort teknologisk skritt framover. Alt dette må være på plass før en eventuell månetur.

Satelitter i bane

Nord-Korea har til nå hatt relativt stor suksess med sitt romprogram, og i sin utvikling av stadig mer avanserte langdistanseraketter for militær bruk. På onsdag, ble det test-avfyrt raketter i havområdene utenfor Japan. Det er den fjerde testingen Nord-Korea har gjennomført på bare to uker.

RAKETT: Dette bildet utgitt av det nordkorenske nyhetbyrået KCNA 21. juli, viser en rakett som ble avfyrt under en øvelse. FOTO: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA
RAKETT: Dette bildet utgitt av det nordkorenske nyhetbyrået KCNA 21. juli, viser en rakett som ble avfyrt under en øvelse. FOTO: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA Vis mer

Landet har i dag to satelitter i bane. Den første var på plass i 2012. Det er en prestasjon få andre land har klart. Sør-Korea for eksempel, har ennå til gode å gjøre det. Satelittene har ifølge nordkoreanske myndigheter sendt over 7000 bilder, og passerer over Nord-Korea fire ganger om dagen.

Utenlandske eksperter har ennå ikke bekreftet at det har vært forsøk på kommunikasjon fra satelitten.

- Ut fra det jeg har sett til nå, vil det ta Nord-Korea i beste fall et tiår, å få et fartøy til å gå i bane rundt månen. Min personlige gjetning er i midlertid at de vil mislykkes. Jeg tror ikke vil se noe nordkoreansk fartøy på månen på minst tjue år, om vi vil se det noensinne, sier en av verdens fremste eksperter på nordkoreanske raketter og romfartøy, tyskeren Markus Schiller til AP.

GLEDE?: Disse nordkoreanske soldatene og innbyggerne hilser med entusiasme på Kim Jong-Un. Video: Reuters Vis mer