PÅGRIPER: Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un sammen noen av sine militære ledere. Nå har Kims regime arrestert en fjerde amerikaner. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / 
PÅGRIPER: Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un sammen noen av sine militære ledere. Nå har Kims regime arrestert en fjerde amerikaner. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / Vis mer

Nord-Korea har arrestert en amerikansk professor

Regimet hevder han utførte fiendtlige handlinger. Professoren er den fjerde amerikanere som sitter fengslet i diktaturstaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, Korean Central News Agency (KCNA), meldte søndag at en amerikansk statsborger er pågrepet for «fiendtlige handlinger» mot regimet.

Amerikaneren er professoren Kim Hak-song, som skal ha vært tilknyttet det tekniske og naturvitenskaplige universitetet i den nord-koreanske hovedstaden Pyongyang. Kim skal være den andre professoren fra USA tilknyttet dette universitet, som er blitt pågrepet de siste månedene.

- Kim arbeidet med landsbruksutvikling på universitetets gård, sier universitetet i en uttalelse.

Situasjonen mellom USA og Nord-Korea har vært svært spent de siste ukene, og hendelser som hjelper neppe.

- Ønsket å hjelpe

Professoren, har koreansk bakgrunn, ble født i Kina og seinere utdannet ved et universitet i California. Han skal ha blitt amerikansk statsborger på 2000-tallet, melder CNN.

- Han er en veldig hardtarbeidende mann som ønsket å hjelpe folk i Nord-Korea, sier hans tidligere studievenn, David Kim, til TV-kanalen.

- Nord-Korea forfølger deres reddende engel, en person som kom for å hjelpe dem. Dette er galt, sier en annen av Kims studievenner, David Lee.

Det amerikanske utenriksdepartementet er informert om pågripelsen av Kim.

- Når en amerikansk borger blir meldt pågrepet i Nord-Korea, jobber vi med den svenske ambassaden i Pyongyan, som er USAs bindeledd til Nord-Korea, opplyser departementet i en uttalelse.

DØMT: Den unge studenten Otto Warmbier fra USA ble dømt til 15 års fengsel for å ha flyttet på et politisk skilt da han besøkte Nord-Korea i 2016. Foto: REUTERS/Kyodo   A
DØMT: Den unge studenten Otto Warmbier fra USA ble dømt til 15 års fengsel for å ha flyttet på et politisk skilt da han besøkte Nord-Korea i 2016. Foto: REUTERS/Kyodo A Vis mer

Fire amerikanere

Kim Hak-song er den fjerde amerikaneren som for tida er fengslet i den isolerte diktaturstaten.

I april meldte KCNA at Tony Kim var pågrepet for «fiendtlige handlinger» mot regimet. Også han underviste på universitet i Pyongyang.

Den 22 år gamle studenten Otto Warmbier fra University of Virginia ble dømt til 15 års fengsel for å ha fjernet et politisk skilt da han var på reise i Nord-Korea i 2016.

I 2015 ble Kim Dong Chul arrestert og dømt til ti års fengsel for spionasje. Han var direktør for et selskap som drev internasjonal handel og hotellvirksomhet.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer