Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea har atomvåpen

Nord-Korea skal ha innrømmet overfor USA at landet har atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har innrømmet å ha atomvåpen - og antydet at de vil gjennomføre en test av dem. Det ifølge amerikanske regjeringskilder.

- De sa det vi alltid har visst, nemlig at de har atomvåpen. Det sjokkerer oss ikke. Vi har sagt det, nå sa de det, sa en kilde i den amerikanske administrasjonen.

- Mulighet for nye samtaler

Tjenestemenn i det amerikanske utenriksdepartement avviser kontant at drøftingene har brutt sammen etter to dagers møtevirksomhet i den kinesiske hovedstaden Beijing.

Nord-Korea innledet samtalene i dag med å anklage USA for å føre hele regionen mot krig. Fra amerikansk side blir dette sett på som et forsøk på å legge ytterligere press på forhandlerne.

Det var en triumferende nordkoreansk forhandlingsleder Li Gun som opplyste at landet har atomvåpen. Henvendt til sin amerikanske motpart James Kelly spurte han retorisk: - Hva har dere tenkt å gjøre med det?

Kelly, som er viseutenriksminister for østasiatiske spørsmål, skulle etter planen reise til Seoul fredag for møter i det sørkoreanske utenriksdepartementet, men vil vente til fredag morgen med å bestemme om samtalene med Nord-Korea skal fortsette.

Samtalene brutt?

Utenriksminister Colin Powell sa tidligere torsdag at samtalene var avsluttet - én dag før planlagt, noe som ble tolket dit hen at samtalene definitivt var avsluttet. Men han håper at både Japan og Sør-Korea kan delta dersom det blir nye forhandlingsrunder med regimet i Pyongyang.

- Nord-Korea skal ikke kunne forlate forhandlingsbordet i den tro på at de har klart å presse USA til noen form for innrømmelse, sa Powell i en tale til sikkerhetspolitiske eksperter i Washington torsdag.

Både Powell og tjenestemenn i utenriksdepartementet understreker at Nord-Korea ikke har sagt i klartekst at de vil foreta kjernefysiske prøvesprengninger. Men andre talsmenn for USA sier at ordet prøvesprengning ble brukt torsdag.

Misnøye

Noen av kommentarene fra utenriksdepartementet i Washington går ut på at nordkoreanernes kraftige ordbruk er uttrykk for misnøye med at Kina er med på møtet.

Nord-Korea har hele tiden insistert på at samtalene om landets atomvåpenprogram skulle føres direkte mellom USA og Nord-Korea og har i tillegg krevd at USA undertegner en erklæring om aldri å angripe Nord-Korea.

USAs nasjonale sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleezza Rice har instruert Kelly om aldri å gi etter for Nord-Koreas krav om direkte tosidige forhandlinger.

Kraftig ordbruk

Nordkoreanerne har den siste tiden trappet opp retorikken og avvist alle antydninger om at land som Sør-Korea og Japan skal trekkes inn i forhandlingene. Det er USA som er motstanderen, og det er mot USA truslene er rettet.

- Situasjonen på den koreanske halvøya er nå så spent på grunn av USAs fremstøt at krig kan bryte ut når som helst, skriver Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Ifølge nyhetsbyrået har krigen i Irak tydelig demonstrert at bare et sterkt militært forsvar kan beskytte et lite land mot utenlandsk aggresjon. Både USA og Sør-Korea har understreket at det var den raske krigen i Irak som fikk Nord-Korea til å gå med på forhandlinger.

Selvmordssoldater

- Vi er villig til å sette hele landet under våpen og omgjøre Nord-Korea til en festning, heter det i en uttalelse fra landets forsvarsstyrker. Myndighetene i Pyongyang oppfordrer også landets soldater til å ofre livet som selvmordsbombere for å forsvare den store leder Kim Jong-il.

- Hvis de amerikanske imperialistene og deres leiesvenner krenker så mye som en tomme av nordkoreansk område, vil våre militære styrker slå nådeløst til, understreker landets forsvarsminister Kim Il-chol, ifølge KCNA.

(NTB)

HISSIG ADVARSEL: - Hvis de amerikanske imperialistene og deres leiesvenner krenker så mye som en tomme av nordkoreansk område, vil våre militære styrker slå nådeløst til, understreker landets forsvarsminister Kim Il-chol (til høyre), ifølge KCNA. Her konverserer han med Sør-Koreas Cho Sung-tae i september 2000.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media