FLYALARM: I den japanske byen Hokkaido våknet innbyggerne til et varsel om å gjemme seg i kjelleren fordi Nord-Korea hadde skutt opp et nytt missil. Bildet viser den forrige missiltesten, 28.august i år, der missilet passerte over Japan og landet i havet. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix. Video: AP DV/CNN. Vis mer

Nord-Korea har avfyrt et nytt missil over Japan

Japanske myndigheter anbefaler innbyggerne å søke dekning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har avfyrt et uidentifiserbart missil, ifølge det sørkoreanske militæret, melder Reuters.

Missilet skal ha blitt avfyrt i østlig retning fra Sunan-distriktet i hovedstaden Pyongyang.

USAs stillehavskommando mener det var et ballistisk langdistansemissil, som altså ikke rekker like langt som et interkontinentalt ballistisk missil, som er den rakettypen Nord-Korea har, som har lengst rekkevidde.

Over Japan

Japanske myndigheter sier at missilet antakelig passerte over deres territorium og anbefalte sine innbyggere å søke dekning, ifølge BBC.

«Missiloppskytning! Missiloppskytning! Et missil skal ha blitt avfyrt fra Nord-Korea. Ta dekning i en bygning eller under bakken», lød advarselen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Missilet skal ha landet i Stillehavet, rundt 2000 kilometer øst for byen Erimo, som ligger på Japans nest største øy Hokkaido, skriver den japanske rikskringkasteren NHK.

Missilet skal ha vært i lufta i ni minutter.

- Vi tolererer ikke disse gjentatte provokasjonene fra Nord-Korea, og protesterer på det sterkeste, sier den japanske regjeringens talsmann, Yoshihide Suga, på en pressekonferanse.

Både militæret i USA og Sør-Korea analyserer nå oppskytningen, og ifølge Yonhap mener det sørkoreanske militæret at missilet kom opp i en høyde på 770 km og trolig fløy 3700 km.

Myndighetene i både Sør-Korea og Japan har kalt inn til krisemøter.

Stabssjef for Det hvite hus, John Kelly, sier at USAs president Donald Trump er informert om missiloppskytningen.

USAs utenriksminister, Rex Tillerson, oppfordrer alle land til å ta nye skritt etter missiltesten, og peker spesielt på to land.

- Kina og Russland må vise at de ikke tolererer disse hensynsløse missiloppskytingene ved å handle direkte også på egen hånd, sier Tillerson.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til møte fredag, i lys av den nye missiloppskytningen.

Trusler mot Japan

Torsdag videreformidlet det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA trusler fra regimet om å senke Japan med atomvåpen.

- De fire øyene i øyriket bør senkes ned i havet av en atombombe. Japan trenger ikke lenger å eksistere i nærheten av oss, het det i uttalelsen fra KCNA.

Det er bare rundt tre uker siden Nord-Korea forrige gang avfyrte et missil som passerte over Japan og landet i havet.

Den gang sa den japanske regjeringens talsmann Yoshihide Suga at missilet utgjorde en svært alvorlig sikkerhetsrisiko for Japan.

ADVARSEL Dette er advarselen japanske myndigheter sendte ut til sine innbyggere etter Nord-Koreas missiloppskytning. Foto: REUTERS / Issei Kato / NTB scanpix
ADVARSEL Dette er advarselen japanske myndigheter sendte ut til sine innbyggere etter Nord-Koreas missiloppskytning. Foto: REUTERS / Issei Kato / NTB scanpix Vis mer

Ny sanksjoner

Den siste missilutskytningen kommer kun et par dager etter at FN vedtok ny sanksjoner mot diktaturet. Med støtte fra både Kina og Russland stemte FNs sikkerhetsråd for å stoppe tekstileksport og for å innsnevre eksporten av oljeprodukter til det lukkede regimet.

USAs president Donald Trump hadde ønsket et oljeimportforbud og frysing av Kim Jong-uns finansielle eiendeler, men det fikk ikke amerikanerne gjennomslag for.

De nye sanksjonene vil sørge for et tap på 800 millioner dollar i årlige inntekter for Nord-Korea.

Nord-Korea har stemplet sanksjonene som ondskapsfulle og advarte mot å innføre nye «ulovlig og urettmessige» sanksjoner. De truet samtidig med motreaksjoner.

- Nord-Korea er forberedt på og villig til å bruke alle midler, het det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Pyongyang.

Samtidig truet de med å påføre USA «den største smerten og lidelsen landet noen gang har gått gjennom».

Australias statsminister Malcolm Turnbull mener at nattas missiloppskytning er et tegn på at regimets frustrasjon over de nye sanksjonene.

- Dette er nok en farlig, hensynsløs og kriminell handling av det nordkoreanske regimet. Det truer stabiliteten i regionen og verden, og vi fordømmer det på det sterkeste, sier Turnbull, ifølge The Guardian.

Hydrogenbombe

For halvannen uke siden avfyrte Nord-Korea for første gang det ekspertene mener er en hydrogenbombe.

Atomprøvesprengningen skal ha vært fire til fem ganger så kraftig som bombene som ble sluppet over de japanske byene Nagasaki og Hiroshima under andre verdenskrig.

Til sammen mistet 280 000 mennesker livet i forbindelse med de to atombombene.

Dagen etter atomprøvesprengningen advarte Sør-Koreas forsvar om at de hadde indikasjoner på at Nord-Korea planla en ny oppskytning.

De mente at det kunne være snakk om et interkontinentalt ballistisk missil. Det har så langt ikke kommet noe informasjon om hva slags missil som ble testet natt til fredag.