NORD-KOREA: Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, avbildet i slutten av april. Nord-Korea har for tiende gang i år avfyrt uidentifiserte prosjektiler. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NORD-KOREA: Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, avbildet i slutten av april. Nord-Korea har for tiende gang i år avfyrt uidentifiserte prosjektiler. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Nord-Korea har avfyrt fire missiler

Missilene skal ha landet i Japanhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet har Nord-Korea avfyrt flere uidentifiserte missiler. Oppskytningen skal ha skjedd ved østkysten av Nord-Korea, ved byen Wonsan torsdag morgen lokal tid.

Det skriver Reuters, som siterer det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

Missilene skal være kortdistanseraketter og skal ha flydd 200 kilometer før de landet i Japanhavet.

Fire missiler

Nyhetsbyrået Yonhap skriver at det skal være snakk om ballistiske missiler som kan brukes mot fartøy. I en uttalelse beskriver de oppskytningen som «en skuddsalve av tilsynelatende ballistiske missiler», ifølge BBC.

Ifølge de amerikanske forsvarsmyndighetene er det snakk om fire missiler, skriver CNN.

Sist gang Nord-Korea avfyrte missiler, var for halvannen uke siden - 28. mai. Torsdagens oppskytning er den tiende så langt i år. I 2016 skal Nord-Korea ha avfyrt rundt 20 missiler.

Sanksjoner

Oppskytningen kommer knapt en uke etter at FN innførte en rekke sanksjoner og resolusjoner mot Nord-Korea som følge av rakettprogrammet.

Det var fredag forrige uke FNs sikkerhetsråd enstemming vedtok å føre flere navn fra Nord-Korea på en svarteliste.

Den nye resolusjonen innebærer blant annet at fire selskaper og 15 enkeltpersoner, inkludert Nord-Koreas antatte sjef for hemmelig etterretning, settes opp på en internasjonal svarteliste, som medfører globalt reiseforbud og frysing av alle aktiva plassert utenfor landet, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

I det opprinnelige utkastet fra USA var det også lagt til forslag om nye sanksjoner, men dette ville ikke Kina, som tradisjonelt er Nord-Koreas nærmeste allierte og støttespiller, ha med.

I teksten fordømmes de gjentatte testene av våpen og raketter enda en gang, før en gjentakelse av oppfordringen om at Nord-Korea avslutter de omstridte programmene fullstendig, beviselig og uten mulighet for gjenopptakelse.

- Stopper ikke med oppskytningen

Som Dagbladet skrev mandag forrige uke, vil nok ikke Nord-Korea stoppe med missiltestene før forhandlingene er kommet i gang.

Det mener Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og direktør ved Nordisk Instiutt for Asiastudier ved Universitetet i København.

- Man kan jo spørre seg hvorfor Nord-Korea fortsetter å skyte opp missiler, nå som har det kommet en ny regjering i Sør-Korea. Når to parter som i utgangspunktet er fiender, skal forhandle om noe, må de ha noe å forhandle om. Nord-Korea stopper ikke med missiltestene før forhandlingene er kommet i gang. Det er et pokerspill, og alt i politikk handler om relasjoner, sa Geir Helgesen til Dagbladet den gang.

Krig = minst fire millioner dødsfall

I et intervju med danske avisa Politiken (krever abonnement) i slutten av mai, sier Choi Jong-kun, rådgiver for Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in, at en eventuell krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea vil kreve minst fire millioner liv.

- Det letteste ville vært å bare bombe Nord-Korea og bli likegyldig til de 23 millioner menneskene som bor der. Men selvfølgelig kan vi ikke det. Et annet alternativ er å invadere Nord-Korea, men prognoser viser at det vil resultere i omlag fire millioner dødsofre. En tredje mulighet er å forsøke å blokkere alle atomvåpenene på en gang, men vi vet ikke hvor alle de befinner seg, sier Jong-kun, som også er professor på Yonsei - Universitetet i Seoul.