Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea har avfyrt fire missiler

Missilene skal ha landet i Japanhavet.

NORD-KOREA: Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, avbildet i slutten av april. Nord-Korea har for tiende gang i år avfyrt uidentifiserte prosjektiler. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NORD-KOREA: Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, avbildet i slutten av april. Nord-Korea har for tiende gang i år avfyrt uidentifiserte prosjektiler. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet har Nord-Korea avfyrt flere uidentifiserte missiler. Oppskytningen skal ha skjedd ved østkysten av Nord-Korea, ved byen Wonsan torsdag morgen lokal tid.

Det skriver Reuters, som siterer det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

Missilene skal være kortdistanseraketter og skal ha flydd 200 kilometer før de landet i Japanhavet.

Fire missiler

Nyhetsbyrået Yonhap skriver at det skal være snakk om ballistiske missiler som kan brukes mot fartøy. I en uttalelse beskriver de oppskytningen som «en skuddsalve av tilsynelatende ballistiske missiler», ifølge BBC.

Ifølge de amerikanske forsvarsmyndighetene er det snakk om fire missiler, skriver CNN.

Sist gang Nord-Korea avfyrte missiler, var for halvannen uke siden - 28. mai. Torsdagens oppskytning er den tiende så langt i år. I 2016 skal Nord-Korea ha avfyrt rundt 20 missiler.

Sanksjoner

Oppskytningen kommer knapt en uke etter at FN innførte en rekke sanksjoner og resolusjoner mot Nord-Korea som følge av rakettprogrammet.

Det var fredag forrige uke FNs sikkerhetsråd enstemming vedtok å føre flere navn fra Nord-Korea på en svarteliste.

Den nye resolusjonen innebærer blant annet at fire selskaper og 15 enkeltpersoner, inkludert Nord-Koreas antatte sjef for hemmelig etterretning, settes opp på en internasjonal svarteliste, som medfører globalt reiseforbud og frysing av alle aktiva plassert utenfor landet, ifølge NTB.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

I det opprinnelige utkastet fra USA var det også lagt til forslag om nye sanksjoner, men dette ville ikke Kina, som tradisjonelt er Nord-Koreas nærmeste allierte og støttespiller, ha med.

I teksten fordømmes de gjentatte testene av våpen og raketter enda en gang, før en gjentakelse av oppfordringen om at Nord-Korea avslutter de omstridte programmene fullstendig, beviselig og uten mulighet for gjenopptakelse.

- Stopper ikke med oppskytningen

Som Dagbladet skrev mandag forrige uke, vil nok ikke Nord-Korea stoppe med missiltestene før forhandlingene er kommet i gang.

Det mener Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og direktør ved Nordisk Instiutt for Asiastudier ved Universitetet i København.

- Man kan jo spørre seg hvorfor Nord-Korea fortsetter å skyte opp missiler, nå som har det kommet en ny regjering i Sør-Korea. Når to parter som i utgangspunktet er fiender, skal forhandle om noe, må de ha noe å forhandle om. Nord-Korea stopper ikke med missiltestene før forhandlingene er kommet i gang. Det er et pokerspill, og alt i politikk handler om relasjoner, sa Geir Helgesen til Dagbladet den gang.

Krig = minst fire millioner dødsfall

I et intervju med danske avisa Politiken (krever abonnement) i slutten av mai, sier Choi Jong-kun, rådgiver for Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in, at en eventuell krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea vil kreve minst fire millioner liv.

- Det letteste ville vært å bare bombe Nord-Korea og bli likegyldig til de 23 millioner menneskene som bor der. Men selvfølgelig kan vi ikke det. Et annet alternativ er å invadere Nord-Korea, men prognoser viser at det vil resultere i omlag fire millioner dødsofre. En tredje mulighet er å forsøke å blokkere alle atomvåpenene på en gang, men vi vet ikke hvor alle de befinner seg, sier Jong-kun, som også er professor på Yonsei - Universitetet i Seoul.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!