Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea har avfyrt nytt missil

Det som trolig er et ballistisk missil landet i Japanhavet.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har avfyrt det som trolig er et ballistisk missil, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Dersom videre undersøkelser viser at det stemmer, vil det være landets niende oppskytning av en ballistisk rakett så langt i år.

Oppskytingen mandag morgen skal ha skjedd i nærheten av kystbyen Wonsan, opplyser kilder i det sørkoreanske militæret. Sør-Koreas president Moon Jae-in har innkalt til et sikkerhetsmøte i anledning hendelsen.

Lover handling

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

USAs Stillehavskommando beskriver missilet som en kortdistanserakett, og opplyser at den fløy i omkring seks minutter før den landet i Japanhavet. Missilet skal ha flydd 450 kilometer før det landet i havet øst for Korea-halvøya.

Lenger øst for Koreahalvøya ligger nettopp Japan. Statsminister Shinzo Abe kom i natt med en sterk fordømmelse av oppskytingen.

- Som vi ble enige om på det nylige G7-møtet, er Nord-Korea en topp prioritet for det internasjonale samfunnet, sa han i en kort uttalelse ifølge Reuters.

Statsministeren lover handling.

- Sammen med USA vil vi gjennomføre konkrete handlinger for å avskrekke Nord-Korea, sier han.

- En voksende trussel

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har varslet en opptrapping av landets program for utvikling av kjernefysiske våpen og kapasitet til å kunne nå amerikansk jord med disse. Hittil i år har Nord-Korea gjennomført to tester av atomvåpen og en rekke testoppskytinger av missiler.

Et av de ballistiske missilene hadde flere hundre kilometers rekkevidde. Selv om testene ikke har vært vellykket, bidrar de til at Kim Jong-un og hans regime ses på som «en voksende trussel mot rikets sikkerhet», sier Dan Coats, som er USAs nasjonale etterretningssjef, ifølge NTB.

STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer

Før helga varslet USA at de tirsdag skal teste sin evne til å skyte ned interkontinentale missiler. Øvelsen skjer i lys av Nord-Koreas fortsatte våpenutvikling.

Den varslede testen vil foregå ved at USA først skyter opp et mål fra Marshalløyene, mens et bakkebasert våpen skal avfyres fra en base i California for å skyte ned målet.

Bak lukkede dører

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt seks resolusjoner med sanksjoner mot Nord-Korea, uten at det har ført til at landet slutter med oppskytingene.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Den forrige oppskytingen, søndag for en drøy uke siden, ble fordømt av Sikkerhetsrådet, med varsel om at ytterligere sanksjoner mot landet kan bli innført. USAs president Donald Trump og hans administrasjon har vekslet mellom å true med at de vil ta i bruk alle midler, hvis nødvendig, mot Nord-Korea og å strekke ut en forhandlingsvillig hånd, skriver NTB.

Sikkerhetsrådets medlemmer har nylig hatt møte bak lukkede dører for å diskutere hvordan eksisterende sanksjoner skal implementeres. Den forrige mellomdistanseraketten fra Nord-Korea tilbakela rundt 500 kilometer før den landet i Japanhavet.

Hele Norges coronakart