Nord-Korea har brutt forseglingen på atomanlegg

Fjernet kameraer, ba inspektørene dra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har brutt FNs forsegling på atomanlegget Yongbyon, og bedt inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om å dra.

Pyongyang har fjernet både forseglingen og kameraovervåkingen av atomanlegget og sier det skal fraktes kjernefysisk materiale til anlegget neste uke, ifølge talsperson Melissa Fleming i IAEA.

- Det er ikke lenger IAEA-forsegling eller overvåkingsutstyr på plass, sa Fleming i Wien onsdag.

- Landet har informert IAEA-inspektørene om at det planlegges frakt av kjernefysisk materiale til anlegget om en ukes tid.

Ifølge analytikere kan det imidlertid ta flere måneder før nordkoreanerne kan gjenoppta det kjernefysiske arbeidet på anlegget.

Myndighetene i Nord-Korea har tidligere opplyst at de planlegger å gjenoppta driften av reaktoren, i strid med en avtale som er inngått med USA og andre land. Beslutningen er en reaksjon på at USA har nektet å fjerne Nord-Korea fra en liste over land som støtter terrorisme.

(NTB)

GJENÅPNET: Dette satelittfotoet fra 2002 viser atomanlegget i Yongbyon, Nord-Korea. IAEA sier nå at nordkoreanske myndigheter planlegger å frakte kjernefysisk materiale til anlegget om en ukes tid. Foto: AP/SCANPIX
GJENÅPNET: Dette satelittfotoet fra 2002 viser atomanlegget i Yongbyon, Nord-Korea. IAEA sier nå at nordkoreanske myndigheter planlegger å frakte kjernefysisk materiale til anlegget om en ukes tid. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Nord-Korea har brutt forseglingen på atomanlegg